Depresija – istraživanje

Depresija – istraživanje

Od depresije pati 121 milion osoba diljem svijeta. Generalno, depresija može uticati na čovjekovu sposobnost da radi, na socijalni život i dovesti do drastičnog pada kvaliteta života.  U svom najgorem obliku, depresija može voditi i do samoubistva te je ona krivac za 850000 smrtnih slučajeva godišnje.

Prema istraživanju objavljenom u BioMed Central časopisu BMC Medicine provedenom na 89000 osoba, 15% populacije zemalja sa visokim standardom ( u poređenju sa 11% populacije sa srednjim i niskim standardom ) su skloni depresivnom stanju dok je 5.5% već pretrpjelo takvo stanje. Da bi osoba bila okarakterisana kao ona koja ima MDE ( Major Depression Episode ) osoba mora ispunjavati 5 od 9 kriterija: tuga, nedostatak interesovanja i zadovoljstva, osjećaj krivice kao i osjećaj manje vrijednosti, poremećaj spavanja i apetita, manjak energije i apetita.

 Posebno veliki procenat sklonosti depresiji je zabilježen ( preko 30% )  u Francuskoj, Holandiji i Americi. Najmanji stepen depresije je u Kini ( 12% ) dok je u Indiji pojava depresije veoma česta ( skoro 36% ). Interesantno je da su žene dvostruko više podložne depresiji od muškaraca te da je najvećim dijelom uzrok gubitak partnera, bilo zbog smrtnog slučaja ili razvoda. Sklonost depresiji prema starosnoj strukturi varira od zemlje do zemlje tako da su u zemljama sa niskim standardom mlađi ljudi podložniji depresiji nego oni u zemljama sa boljim standardom.

 "Ovo je prva studija provedena prema standardiziranim metodama i mjerama na osnovu kojih se može porediti faktor depresije u različitim zemljama i kulturama" istakla je Evelyn Bromet sa Državnog univerziteta New York. "Razumjevanje uzroka depresije može biti od nemjerljive važnosti u globalnoj borbi i smanjenju procenta oboljelih, a to je upravo cilj ove studije."

Reference: http://www.biomedcentral.com/