Depresija – marketing ili bolest?

Depresija – marketing ili bolest?

Više žena nego ikad poseže za srećnim tableticama.

Naučnici upozoravaju na masivno povećanje broja žena koje pate od depresije. Sada je rizik od ove bolesti udvostručen u odnosu na period prije 40 godina, a svaka sedma žena se susretne sa tim problemom u nekom trenutku svog života.  Rezultat je vrlo jasan – porast broja recepata za antidepresive. Žene isto tako imaju duplo veće šanse od muškaraca da im ljekar prepiše antidepresiv.

Zato se sve češće postavlja pitanje šta se zaista krije iza svega toga? Njemački naučnici krive moderan život. prof. Hans Urlich Vithen smatra da je pritisak borbe za svoju porodicu istovremeno sa razvojem karijere ono što ženu izlaže većem stresu.  Međutim i moderan muškarac se isto tako susreće sa problemima – strahuje od iznenadnog gubitka posla, njegova uloga glave porodice je donekle izgubila svoj smisao, ali ne pati od depresije. Zato se i pretpostavlja da je osnovni razlog koji se krije iza ovog povećanja broja slučajeva ženske depresije upravo upotreba potencijalno opasnih lijekova koji im se prepisuju.  Na spisku od 2.000 žena formiranom u okviru jedne kampanje, jedna od 3 je koristila antidepresive. Većini njih čak nije bila ni ponuđena alternativa i to uprkos činjenici da se sve češće napominje da je „terapija razgovorom“, kao što je kognitivna terapija ponašanja (CBT) najbolji način liječenja srednje depresije. Međutim, ljekari ističu da su u većini situacija primorani da prepisuju lijekove, s obzirom na teškoće u organizovanju psihoterapija. Dr Peter Kandela kaže da zakazivanje ovakvih seansi može da traje i po 3 mjeseca, a to za neke pacijente može biti kasno. Lijekovi sa sobom nose rizik i od potencijalnih nuspojava – anksioznosti, gubitka apetita i libida, pa do napada i manija. Zato se ne preporučuje da se koriste duže od nekoliko mjeseci.

Postoji još jedan faktor koji ljekari ističu: emocionalne probleme je mnogo lakše otkriti kod žena nego što je to slučaj kod muškaraca.  Rezultati studije provedene nad 1.000 žena i isto toliko muškaraca pokazali su da žene znaju da opišu klasične simptome kao što su nesraspoloženje, plačljivost ili uznemirenost. Muškarci razlog za svoje neraspoloženje uvijek pronalaze u nečemu drugom ili se simptomi javljaju u fizičkom obliku, kao mučnina i glavobolja.  To opet pokreće pitanje da li su žene zaista depresivnije nego ikad?

Prof. David Hill, direktor psihološke medicine na Cardiff univerzitetu ne smatra da je to slučaj. Kao autor knjige „Dajte im da jedu prozak“ ističe da su farmaceutske kompanije jedini krivci za ovakvo stanje. „Kada su lijekovi na bazi valijuma osporeni zbog ovisnosti koju izazivaju, razvili su drugu vrstu – antidepresive. U cilju njihove promocije morali su da ubijede ljude da pate od depresije“, rekao je prof. Hill.  „Ljudi su podjednako pod stresom kao i ranije. Razlog zbog koga sada problem imenuju depresijom jeste samo stvar marketinga“, dodao je.  U svemu tome se otišlo još dalje, pa se sada antidepresivi prepisiju i za druge probleme. Na primjer, smatra se da lijek escitalopram ublažava valunge. Antidepresivi se često prepisuju i ženama sa izraženim menstrualnim problemima. U međuvremenu se provode brojna istraživanja u cilju pronalaženja alternativnih oblika liječenja žena koje pate od emocionalnih problema. Neki od njih bi mogli da budu i akupunktura ili svjetlosna terapija.

---

b92