Genetski inženjering:  Čovjek otporan na metke?

Genetski inženjering: Čovjek otporan na metke?

Naučnici u holandskom laboratoriju Forensic Genomics Consortium rade na nevjerovatnom izumu: stvaraju kožu otpornu na metke.

Zvuči nevjerovatno, ali istraživanje je već u poodmakloj fazi.  Projekat je nazvan  "2.6g 329m/s", po težini i brzini 22-kalibarskog metka, na čiji bi udar po pretpostavci bila otporna genetski modificirana ljudska koža. Glavni cilj ovog projekta je zamjena keratina u ljudskoj koži sa paukovom svilom, i vjeruju da bi to dovelo do neprobojnosti kože.

Zašto pauk?  Ključ je u proteinu koji se nalazi u paukovoj svili. Ispostavilo se da je paukova svila, kada je istkana na odgovarajući način, postaje materijal koji nije samo otporan na metke, nego je čak deset puta snažniji od čelika..

Da bi testirali ovu teoriju, istraživači su genetski modificirali kozu koja proizvodi mlijeko koje sadrži protein paukove svile, koji dalje služi da bi se na posljetku dobila željena neprobojna supstanca.

Naučnica Jalila Essaidi objašnjava da ovaj projekat donosi naučnu fantastiku u stvarnost, iako rezultati istog još nisu savršeni. „Zamislite prsluk od paukove svile, otporan na metke. Ali zašto se zaustavit na tome? Zamislite da zamijenimo keratin, protein odgovoran za čvrstoću ljudske kože, sa proteinom paukove svile. To je moguće dodavanjem gena pauka ljudskim genima, čime bi kao rezultat dobili čovjeka otpornog na metke.“