Godine oca utiču na IQ djeteta

Godine oca utiču na IQ djeteta

Stariji očevi češće prenose genetske mutacije koje izazivaju nisku inteligenciju kod njihovih potomaka, pokazalo je nedavno istraživanje.

U istraživanju objavljenom u oktobarskom izdanju Žurnala medicinske genetike, holandski naučnici su tražili takozvanu "kopiju broja varijacija", mutaciju DNK kod 3.500 ljudi sa ometenošću u intelektualnom razvoju.

Oni su otkrili mutirane gene kod 227 ljudi, a dalje analize pokazale su da je 90 posto njih bilo naslijeđeno od očeva. "Podaci prvi put daju ubjedljive dokaze da varijacije u intelektualnim sposobnostima uglavnom potiču od očeva", objašanjavaju autori u pisanom izvještaju. Oni smatraju da je ovo istraživanje dobra polazišna tačka za buduća istraživanja budući da nudi uvid u to kako se mutacije stvaranju i prenose putem očeve sperme. Međutim, to ne znači da stariji muškarci treba da odustanu od očinstva. "Sperma se neprekidno mijenja i to ne zavisi od starosti muškarca. Međutim, stariji muškarci su pod većim rizikom da prenesu određene genetske mutacije na svoje potomke", objašnjava dr Stefani Sakarou asistent profesora genetike na Univerzitetu u Majamiju.

--

24sata.info