Hrana za bolje pamćenje

Hrana za bolje pamćenje

Mnoga naučna istraživanja dokazala su da određene vrste namirnica i ljekovitih biljaka pozitivno utiču na funkciju mozga, memoriju i koncentraciju. Gubitak kratkoročnog pamćenja česta je pojava poslije pedesete godine života, ali u poslijednje vrijeme od ovog poremećaja pate i mlađi ljudi. Stručnjaci smatraju da je jedan od glavnih uzroka slabljenja memorije manjak hemikalija odgovornih za pamćenje (proizvode se u mozgu), ali to mogu biti i ateroskleroza, loša cirkulacija, upotreba nekih vrsta lijekova, emotivni problemi (stres, depresija). Rezultati mnogobrojnih naučnih studija pokazali su da na funkciju mozga, pamćenje i koncentraciju umnogome utiče ishrana. Dok neke namirnice obezbjeđuje dobru prokrvljenost centralnog nervnog sistema i podstiču njegove funkcije, druge imaju suprotno dejstvo i treba ih izbjegavati. Hrana koja sadrži mnogo zasićenih masti (meso, punomasno mleko, sir, maslac…) smanjuje dotok krvi u mozak i remeti pamćenje, a slično dejstvo ima i alkohol, naročito ako se konzumira u dužem vremenskom periodu.

Orasi

Ovaj jezgrasti plod još od drevnih vremena smatra se idealnom hranom za mozak. Poznato je da su orasi (kao i bademi i lješnici) odličan izvor omega-3 masnih kiselina, neophodnih za pravilno funkcionisanje moždanih ćelija i neurotrasmitera odgovornih za promjene raspoloženja (zbog toga mogu da budu od velike pomoći i u slučaju depresije). Ipak, ovo blagotvorno voće treba konzumirati u umjerenim količinama i u sirovom stanju, jer je vrlo kalorično. Dnevne potrebe za omega-3 masnim kiselinama zadovoljiće sedam cijelih oraha, najbolje uz doručak od žitarica ili kao kvalitetna užina.

Alge

Morske alge sadrže obilje hranljivih materija - natrijum, kalcijum, hlor, kalijum, jod, gvožđe, bakar, cink i selen, a bogate su i drugim materijama koje podstiču moždane funkcije: vitaminima C, B12 i karotenom, kao i linoleinskim i alfa-linoleinskim masnim kiselinama. Osim što poboljšavaju memoriju i koncentraciju, alge snižavaju nivo holesterola u krvi, blagotvorno utiču na metabolizam i jačaju zube, kosu i kosti. Koriste se kao dodatak jelima, svježe ili kuhane. Mogu se nabaviti u svim prodavnicama zdrave hrane.

Ruzmarin

Ruzmarin, drevni simbol mudrosti, vijekovima se upotrebljavao za jačanje moždanih funkcija, a njegovo dejstvo potvrdile su i novije naučne studije. Ovaj aromatični začin sadrži kornozik acid (CA), snažan antioksidant koji neutrališe dejstvo slobodnih radikala odgovornih za oštećenje mozga pa štiti od moždanog udara i neurodegeneracije, a djeluje preventivno i na pojavu Alzhajmerove bolesti. Ruzmarin se smatra i eliksirom mladosti jer pospješuje rast kose, podmalađuje mozak, poboljšava cirkulaciju, sprječava pojavu srčanih oboljenja. Za poboljšanje pamćenja koristi se čaj od vrhova grančica biljke, koji ne treba piti uveče jer podstiče budnost.

---

herbateka.eu