Impotencija prijeti muškarcima koji uzimaju mnogo lijekova

Impotencija prijeti muškarcima koji uzimaju mnogo lijekova

Za muškarce koji uzimaju više lijekova za razna zdravstvena stanja povećana je opasnost od erektilne disfunkcije, jer se ona često ne može objasniti samo tim bolestima. 

Poznato je da muškarce s hroničnim zdravstvenim tegobama, poput visokoga krvnog pritiska, dijabetesa i visokoga holesterola, češće pogađa erektilna disfunkcija (ED) nego zdrave muškarce iste dobi. No istraživači su proučili 37712 muškaraca iz Kalifornije i utvrdili da oni koji uzimaju tri ili više lijekova imaju i višu stopu ED-a, objavljeno je u britanskome časopisu za urologiju.

"Podaci pokazuju da su zbog nekih karakteristika muškarci koji uzimaju više lijekova možda skloniji ED-u", rekao je viši istraživač Steven Jacobsen iz kalifornijskoga ureda za istraživanje i evaluaciju. Ukupno je 16% muškaraca koji su uzimali najviše dva lijeka imalo umjeren ED, što znači da katkad otežano postižu ili održavaju erekciju.

Među muškarcima koji uzimaju tri do pet lijekova probleme ima 20% ispitanika. U skupini onih koji uzimaju šest do devet lijekova otežanu erekciju ima 25% muškaraca, a među onima koji uzimaju najmanje deset lijekova erektilne probleme ima 31% ispitanika. Istraživači nisu iznenađeni što je ED češći u starijih muškaraca, u debljih, pušača ili onih sa zdravstvenim tegobama, poput dijabetesa ili visokoga krvnog pritiska.

No čak i kad su istraživači sve to uzeli u obzir, pokazalo se da je i samo uzimanje mnogo lijekova ipak povezano s povećanim rizikom od ED-a.

Rezultati se temelje na podacima iz upitnika koji je popunilo 37712 muškaraca u dobi od 45 do 69 godina. Ukupno ih 29% ima umjeren ili jak ED, kaže se u studiji. Više od polovine njih uzimalo je u protekloj godini više od tri različita lijeka. Oni na tri do pet lijekova imali su 15% veću vjerojatnost da trpe ED nego oni na manje lijekova, a rizik se udvostručio u onih koji su uzimali deset i više lijekova, kažu istraživači.

Rezultati ne dokazuju da su lijekovi direktni uzročnici ED-a, kaže Jacobsen. Moguće je da lijekovi pridonose ED-u ili ga pogoršavaju zbog interakcije među lijekovima, ali to se ne može sa sigurnošću reći, dodao je.

---

plivazdravlje.hr