Internet i epilepsija

Internet i epilepsija

Malo je poznato da je jedan od W3C (The World Wide Web Consortium) standarda i odsustvo "flickering"-a na internet stranicama. 

Dakle, na sajtu ne smeju da postoje "blickanja", treperenja, prebrzo smenjivanje slika, "trčanje" slova preko monitora i sve tome slično, a najveći rizik je kada "flicker" efekti imaju frekfenciju u intervalu od 10 do 30Hz.  Rizik od čega? Od napada fotosenzitivne epilepsije, ili srodnih poremećaja. ( seizures ) Ovo itekako ima naučnu osnovu.

Pod određenim okolnostima, napad može dobiti i osoba koja nema nikakvu pređašnju istoriju epilepsije ili ma kog sličnog oboljenja. Čuvena je tzv. "Pokemon" epidemija: dan (17.12.1997.) kada je od gledanja samo jedne epizode serije Pokemon u bolnici završilo blizu sedam stotina ljudi starosti od 3-58 godina - sa simptomima napada nalik epileptičnim. Oko 76% ovih gledalaca nikad ranije nije imalo ovakve simptome.

Šta je bitno: Pokemon-like vizuelni modeli se itekako mogu naći i prepoznati i na internet stranicama, i to je ono na čega W3C misli kada kaže "flickering". Ovi modeli su obično"fleševi", bljeskovi sa izraženim kontrastom i/ili površinom većom od četvrtine monitora, (pre)brzo smenjivanje saturirane crvene boje u zelenu, "vatrometi", razne animacije koje trepere u nedozvoljenom opsegu i sve i svašta što se inače smatra vrlo kičastim u web-dizajnu.

 Šta može doprineti pojavi napada? Glad (hipoglikemija), nespavanje, sedenje pred monitorom duže od sat vremena, sedenje na bliže od 60 cm od monitora, a kod osoba sa epileptiformnim napadima - neredovno uzimanje lekova, konzumacija alkohola...

Kako rešiti problem?

1. Poštovati W3C preporuke i pravila dobre prakse web-dizajna - za programere;  u mnogim zemljama je odsustvo "flickeringa" i zakonom propisano  (kao jedan od accessibility standarda) - za sve internet prezentacije javnih ustanova.

2. Izbegavati navedene provocirajuće faktore, a pogotovo kumulaciju istih;

3. Zaštiti se - nositi zaštitne naočari; ili - prosto zažmuriti na jedno ili oba oka ako vas naglo sa monitora "zaseni" neka nova "čarolija" novokomponovanog web-dizajnera....

----

 Reference:

1. Wilkins A, Emmet J, Harding G. Characterizing the patterned images that precipitate seizures and optimizing guidelines to prevent them. Epilepsia, 2005; 46(8):1212-1218.

2. Frylan F, Harding GFA, Edson AS, Webb RM. Mechanisms of video-game epilepsy. Epilepsia, 1999; 40(Suppl 4):28-30.

3. Zifkin BG, Inoue Y. Visual reflex seizures induced by complex stimuli. Epilepsia, 2004; 45(Suppl. 1): 27-29.