Istraživanja: Broj oboljelih od tuberkuloze u padu

Istraživanja: Broj oboljelih od tuberkuloze u padu

Broj oboljelih od tuberkuloze je od prošle godine u padu , a broj umrlih bio je na najnižem nivou u zadnjih 10 godina, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Prošle je godine od tuberkuloze oboljelo 8,8 miliona ljudi, a umrlo 1,4 miliona. Oba podatka upućuju na znatan pad u poređenju s prijašnjim periodom, objavio je WHO u izvještaju "Globalna kontrola tuberkuloze".

"To je ogroman napredak, ali ne i razlog za samozadovoljstvo", rekao je u saopštenju glavni sekretar UN-a Ban Ki-moon. "Milioni ljudi i dalje svake godine obolijevaju od tuberkuloze i previše ih umire. Dajem punu podršku borbi za prevenciju i liječenje tuberkuloze, naročito najsiromašnijih i najranjivijih grupa", istakao je Ki-moon. Broj oboljelih bio je na vrhuncu 2005. kad ih je bilo 9 miliona, a broj umrlih 2003. kada ih je bilo 1,8 miliona, pokazuju podaci WHO-a. Tuberkuloza je najraširenija u Latinskoj Americi, na Karibima, Africi, Aziji, istočnoj Evropi i Rusiji. Napredak u liječenju najveći je u Keniji, Tanzaniji, Brazilu i Kini, zahvaljujući jačoj inicijativi i povećanom domaćem i inozemnom finansiranju borbe protiv te bolesti.

---

24sata.info