IVF ne povećava rizik za rak

IVF ne povećava rizik za rak

Američko istraživanje utvrdilo je kako in vitro oplodnja (IVF) ne povećava rizik pojave raka dojke i ginekoloških karcinoma kod žena koje se podvrgavaju liječenju neplodnosti.

"Ti nalazi ulijevaju povjerenje. Ništa nije značajno povećano", kazala je voditeljica istraživanja Louise Brinton iz Nacionalnog instituta za rak u Rockvilleu, Maryland. Lijekovi koji stimuliraju ovulaciju ili punkcija jajnika, kako bi se prikupila jajašca, mogu biti dio postupka in vitro oplodnje (IVF), a neki znanstvenici sumnjali su da mogu povećati rizik od pojave karcinoma.

Neka ranija istraživanja povezala su IVF s povećanim rizicima raka dojke i tumora jajnika.

U okviru istraživanja proučeni su podaci 67000 Izraelki koje su bile na IVF tretmanima između 1994. i 2011. i gotovo 20000 žena koje su tražile liječenje neplodnosti, ali nikad nisu bile podvrgnute IVF-u.

Načnici su utvrdili da se kod njih oko 1500 pojavio rak te da nije bilo razlike među dvjema skupinama po učestalosti raka dojke ili raka endometrija.

Rizik za rak jajnika bio je umjereno povećan sa svakim novim pokušajem in vitro oplodnje, no i to je bilo unutar okvira statističke pogreške.

Rezultati studije su objavljeni u časopisu Fertility & Sterility.

---

Hina