Jagode štite želudac od alkohola

Jagode štite želudac od alkohola

U eksperimentu provedenom na pacovima, evropski istraživači su dokazali kako konzumacija jagoda reducira štetne efekte koje alkohol ima na želučanu sluznicu. Objavljena u žurnalu Plos One, studija bi mogla pomoći u unapređivanju tretmana želučanih čireva.

Tim talijanskih, španskih i srpskih istraživača je potvrdio efekte štićenja koje jagode imaju u želucima sisara koji su oštećeni alkoholom. Naučnici su dali etanol (etilni alkohol) pokusnim pacovima i prema navedenoj studiji su dokazali da je želučana sluznica onih koji su prije konzumirali jagode, pretrpjela mnogo manje oštećenje.

Sara Tulipani, istraživač na Univerzitetu Barcelona i ko-autor studije, objašnjava da „pozitivni efekti jagoda nisu povezani samo sa činjenicom da je dobar antioksidans i da ima visok sadržaj fenolnih spojeva, nego i sa činjenicom da aktiviraju antioksidantne odbrane i enzime samog tijela.“

Studija zaključuje da dijeta bogata jagodama može imati pozitivne efekte u prevenciji želučanih oboljenja koje su povezane sa stvaranjem slobodnih radikala. Ovo voće bi moglo usporiti formiranje želučanih čireva kod ljudi.

Gastritis ili upala želučane sluznice je povezana sa konzumacijom alkohola, ali takođe može biti uzrokovana i virusnim infekcijama ili pojedinim lijekovima (kao aspirin)

Maurizio Battino, koordinator istraživačke grupe pri Politehničkom Univerzitetu Marche (Italija), tvrdi da „u ovim slučajevima, konzumacija jagoda tokom ili nakon patološkog procesa (upale) može smanjiti oštećenje želučane sluznice.“

Tim je pronašao manje ulceracija (čireva) na želučanim sluznicama pacova koju su hranjeni ekstraktom jagode (40 mg/dnevno po kilogramu težine) deset dana prije konzumacije alkohola.

Battino ističe da „ovo istraživanje nije bilo zamišljeno kao način ublažavanja učinka opijajanja nego kao način otkrivanja molekula u želučanoj sluznici koje štite od razarajućih efekata različitih tvari“

Tretmani ulceracija i drugih želučanih promjena trebaju nove zaštitne lijekove sa antioksidantnim svojstvima. Komponente pronađene u jagodana bi mogle biti odgovor.

-