Koliko vrsta bakterija imamo na rukama?

Koliko vrsta bakterija imamo na rukama?

Smatra se da je uobičajena brojka preko 150 jedinstvenih bakterijskih filotipova, ali ciljanim istraživanjem može da se identifikuje preko 4.000.

Mi nemamo istu vrstu bakterija na levoj i desnoj ruci - samo oko 17% vrsta je zajedničko za obe. Žene imaju daleko više vrsta bakterija na rukama nego muškarci; da ne bi bilo zle pomisli - naučnici misle da je to zbog razlike u pH vrednosti (koža muškaraca ima veću kiselost).

Nađeno je da dominanta ruka ima isto toliko bakterija koliko i druga, ali ne istih vrsta, svakako zbog toga što u kontaktu sa daleko više različitih površina.

Bakterijske vrste koje dominiraju su Proprionibacteria, Lactobacillaceae, Streptococcaceae, Moraxellaceae, Staphylococcaceae, Burkholderiales, Corynebacterium, Neissariales itd. - vidite i sami da nije bezopasan spisak; srećom, redovno obično pranje ruku dramatično menja i broj i tip bakterijskih vrsta na koži ruku.

 ---

Fierer N, Hamady M, Lauber LC, Knight R. The influence of sex, handedness, and washing on the diversity of hand surface bacteria. PNAS 2008;105(46):17994-9.