Lepota i pušenje

Lepota i pušenje

Kada je jedan lekar radio na Papui, Nova Gvineja, lokalni lekar mu je rekao:

"Nemojte ni slučajno ljude odgovarati od pušenja ukazivanjem na zdravstvene dobrobiti. Pokušajte na drugi način da ih motivišete." Kada je kasnije lekar iz priče radio u drugim, daleko civilizovanijim zemljama - video je da je situacija slična... Problem je što se oštećenje pluća, krvnih sudova i sva povezana stanja ne vide u ogledalu. A posebna je nevolja sa mladim svetom, koji misli da je neranjiv...

Postoji mnogo kampanja koje se zasnivaju na ovom pristupu; no - ponekad se desi i da duvanska industrija reaguje.

U Britaniji je provedena kampanja kojom se reklamirala kozmetika određene vrste, sa napomenom da poboljšava posledice delovanja "4.000 otrova koji se unose pušenjem, i nalaze se tik ispod površine kože". Duvanska industrija je tužila organizatore za pogrešno navođenje, doduše - to je samo znak da su išli pravim putem.

Feministi su takođe protivnici ovakvih kampanja, sa tvrdnjom da se opasnost trivijalizuje, i da se sugerišu preparati koji su preskupi. No, činjenica je da će žene itekako razmotriti prestanak pušenja - za lepotu.

Alternativni pristupi - objašnjavanje da je "ljubljenje pušača kao lizanje prljave pepeljare" svakako izazivaju otpor kod određenog broja ispitanika - ali deluju.

Pušenje ipak nije samo zdravlje...

----

Chapman S. Smoking and women: beauty before age? BMJ 1999;318:818