Milioni djece bez ljekarske njege

Milioni djece bez ljekarske njege

Stotine miliona afričke djece neće za svog života nikad vidjeti zdravstvenog radnika, što povećava rizik da umru od bolesti koje je moguće spriječiti, upozorila je međunarodna organizacija za prava djece Save the children.

Oko 350 miliona djece širom svijeta nikada neće pregledati profesionalni zdravstveni radnik, a gotovo dvije trećine njih živi u Podsaharskoj Africi, u kojoj postoji akutni nedostatak medicinskog kadra, prenosi Reuters.

"Djeca su pod pet puta većim rizikom da umru prije navršene pete godine, ukoliko žive u zemljama kao što su Nigerija, Etiopiji ili Liberija, nego djeca iz zemalja koje imaju dovoljno zdravstvenih radnika", stoji u izvještaju pomenute organizacije. Među bolestima od kojih djeca mogu da umru ukoliko se ne liječe su i zapaljenje pluća i dijareja. U Africi se ne školuje dovoljno medicinara, a mala plata i neadekvatni uslovi rada čine da mnogi od ljekara nalaze zaposlenje u urbanim centrima ili inostranstvu. Pomenuti Izveštaj je objavljen uoči predstojećeg sastanka Generalne skupštine UN, koji bi trebalo da pruži podsticaj školovanju većeg broja zdravstvenih radnika širom svijeta.
---
Referenca: b92
Foto: Sura Nualpradid / FreeDigitalPhotos.net