Najčešće bolesti koje pogađaju zaposlene u IT-u

Najčešće bolesti koje pogađaju zaposlene u IT-u

Većina poslova u IT industriji ne poznaje klasično radno vrijeme, zaposleni provode veliku količinu vremena sjedeći ispred računara, često i van radnog vremena ili za vrijeme noći. Stres i naporan radni ritam, u kombinaciji sa pretežno sjedilačkim načinom života su pogubni za zdravlje. Donosimo pregled najčešćih bolesti koje se sreću kod osoba koje puno vremena provode za računarom, a prije svega kod IT stručnjaka.

Bolesti srca – najčešći uzrok smrti u razvijenom svijetu, tu se nema šta dodati. Prema jednoj prošlogodišnjoj studiji, odrasli muškarci koji provode više od 24 sata sedmično sjedeći imaju preko 60% veću šansu da obole i umru od srčanih bolesti u odnosu na one koji sjede 10 ili manje sati.

Rak – samo jedna u nizu izrazito opasnih i potencijalno smrtonosnih bolesti za koju velikim dijelom mogu biti odgovorni fizička neaktivnost i loša prehrana kojoj su skloni oni koji puno vremena provode pred računarom.

Tromboza - stvaranje krvnog ugruška tj. tromba koji se kreće po tijelu, zbog čega ga je veoma teško otkriti. Ukoliko dođe do srca ili mozga, može izazvati srčani ili moždani udar, često sa smrtonosnim posljedicama.

Manjak vitamina D – najbolji izvor ovog vitamina je sunčeva svjetlost, a IT radnici obično ne provode dovoljno vremena na otvorenom. Manjak ovog vitamina izaziva rahitis i druga oboljenja kostiju, njihovu slabost i pucanje.

Stres i depresija – obzirom da IT stručnjaci često konfigurišu i nadziru izrazito bitne 'mission critical' sisteme, stres je neizostavan dio svakodnevnice. O njegovom razornom uticaju na kompletan organizam već znaju i 'ptice na grani' pa se nećemo ponavljati.

Bakterijske infekcije – svi smo više puta čuli statistiku da su tastature i miševi u prosjeku prljaviji i imaju više bakterija od wc školjki. Da bi stekli tačnu perspektivu koliko je to više, recimo to ovako: tastature mogu na sebi imati i do 150 puta više bakterija u odnosu na prihvatljivu granicu za čovjeka.

Sindrom karpalnog tunela – neprirodan položaj ruku za vrijeme rada s tastaturom i mišem stvara pritisak na živac koji prolazi kroz šaku, a očituje se kroz bol, smanjenje osjećaja i mišićnu slabost u području šake i podlaktice. U najgorem slučaju može dovesti do atrofije i nepokretnosti ručnog zgloba.

Nesanica – već je pomenut rad do kasno ili buđenje u sred noći radi neke novonastale krizne situacije. Osim toga tu je i dokazana veza između svjetlosti ekrana i smanjene proizvodnje hormona koji je odgovoran za normalan san.

Bolovi u leđima – nepravilno i dugotrajno sjedenje je pogubno za kičmu. Bolovi i ukočenost u leđima, vratu i mišićima su postali toliko česti da smo ih manje više prihvatili kao neizbježne.

Problemi s očima – dugotrajno gledanje u monitor dovodi do naprezanja očiju, što može rezultirati glavoboljom, zamagljenim vidom, nemogućnosti fokusiranja slike, bolom i peckanjem očiju i mnogim drugim poremećajima.

net.hr / eAkademik