Nova nada za liječenje pretilosti

Nova nada za liječenje pretilosti

Eksperimentalni lijek koji sprječava dotok krvi do masnih ćelija pomogao je debelim majmunima da smršaju, a stručnjaci se nadaju da bi taj mehanizam mogao "upaliti" i kod ljudi.

Lijek djeluje drugačije od ostalih lijekova za mršavljenje koji smanjuju apetit, sprječavaju apsorpciju masti ili ubrzavaju metabolizam.

"Primjena lijeka u ljudi pružit će neinvazivnu, nehiruršku metodu smanjenja nakupljene masti", rekla je Renata Pasqualini s University of Texas čija je studija objavljena u naučnom časopisu Science Translational Medicine. Lijek djeluje tako da traži i lijepi se na proteine na površini krvnih žila koje "hrane" masne ćelije pod kožom.

Kada se pričvrsti, lijek ispušta umjetnu molekulu koja pokreće prirodan proces smrti ćelije, u ovome slučaju ćelija masti.

Testovi provedeni na miševima pokazali su gubitak tjelesne mase za 30%. U najnovijoj studiji učestvovalo je 15 majmuna koji su se udebljali na način na koji se debljaju i ljudi, prekomjernim jedenjem i nedostatkom fizičke aktivnosti.

Deset majmuna primalo je lijek, a pet ih je bilo u kontrolnoj skupini. Tretirani majmuni izgubili su 38,7% ukupne masti u tijelu, u poređenju sa 14,8% u kontrolnoj skupini.