Obavezna vakcinacija protiv hepatitisa B za dijabetičare

Obavezna vakcinacija protiv hepatitisa B za dijabetičare

Američki Savjetodavni komitet za imunizacionu praksu izglasao je preporuku da se odrasle osobe mlađe od 60 godina, oboljele od dijabetesa, obavezno vakcinišu protiv hepatitisa B, s tim što bi i stariji dijabetičari mogli da se zaštite.

Preporuka je data na osnovu rezultata više istraživanja, koji ukazuju da su dijabetičari mlađi od 60 godina pod dvostruko većim rizikom da obole od hepatitisa B nego ostala populacija, izveštava Reuters. Kod dijabetičara starijih od 60 godina nije uočeno značajno povećanje rizika od te vrste hepatitisa.

Ovaj oblik hepatitisa je ozbiljno oboljenje koje može da postane hronično i da dovede do oštećenja ili raka jetre. Hepatitis B zasad ne može da se izliječi, ali se može spriječiti vakcinom. Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuju još od 1991. rutinsku vakcinaciju djece i adolescenata protiv hepatitisa B. Preporuka CDC-a se takođe odnosi i na nevakcinisane odrasle osobe pod povećanim rizikom od zaraze hepatitisom B. U takve osobe spadaju oni sa hroničnim oboljenjem jetre i bubrega, muškarci koji imaju seks s muškarcima, osobe koje imaju više od jednog seksualnog partnera ili koje su na poslu u dodiru s ljudskom krvlju. Na tržištu SAD zasad su dostupne dvije vakcine protiv hepatitisa B -"engerix-B", kompanije "Glaxo Smith Kline i "recombivax", kompanije "Merck, dok je "heplisav ", vakcina firme "Dynavax technologies" u fazi kliničkog ispitivanja.

---

b92