Osobe u vegetativnom stanju imaju svijest

Osobe u vegetativnom stanju imaju svijest

Kanadski naučnici utvrdili su da osobe u vegetativnom stanju imaju svijest te da se ona može utvrditi pomoću uređaja kojima se prate promjene u moždanim aktivnostima.

Naučnici su već ranije pokazali da je moguće uspostaviti vezu s osobama u vegetativnom stanju te uočiti neki oblik svijesti koristeći skupu funkcionalnu magnetsku rezonanciju, a nakon toga upotrijebili su jeftinije prenosive uređaje elektroencefalografe (EEG) kako bi bolje shvatili u kojoj su mjeri osobe koje vegetiraju zapravo svjesne svoje okoline.

Istraživači su govorili osobama u vegetativnom stanju da zamisle kako stežu šaku desne ruke ili miču nožnim prstima i potom bilježili moždanu aktivnost preko elektroda postavljenih na glavu i očitavali je EEG-om.

"Bilo je moguće utvrditi da su ti pacijenti svjesni", kazao je voditelj istraživanja profesor Adrian Owen s Centra za mozak na University of Western Ontario, uprkos tomu što su bili dijagnosticirani kao potpuno nesvjesni primjenom standardnih metoda kliničke procjene.

Pacijenti koji su u trajnom vegetativnom stanju imaju razdoblja budnosti, ali ne reaguju na podražaje te ih se smatra nesvjesnima, kaže on. Nalaze su uporedili s nalazima mozga 12 zdravih dobrovoljaca i utvrdili su da su 3 od 16 osoba u vegetativnom stanju na komande pouzdano odgovarale aktiviranjem istih dijelova mozga kao kod zdravih pojedinaca.

"Jedan od trojice pacijenata bio je u vegetativnom stanju gotovo dvije godine, a ipak je bio sposoban razumjeti što smo pokušavali učiniti i pokazao je da je svjestan", kazao je Owen.

On ističe da otkriće pokazuje da je moguće jeftinijim metodama stalno procjenjivati stanje svjesnosti osoba koje vegetiraju, a ne samo skupim uređajima koji nisu dostupni osobama koje su trajno smještene u ustanove za njegu, a ne u bolnice.

U budućnosti bi se mogli razviti i uređaji koji bi pomogli komunikaciji osoba u vegetativnom stanju s vanjskim svijetom što bi omogućilo liječnicima i informacije poput onih trpe li te osobe bol.

Rezultati istraživanja objavljeni su u britanskom časopisu The Lancet.

---

plivazdravlje.hr