Otkriven enzim koji utiče na održavanje trudnoće

Otkriven enzim koji utiče na održavanje trudnoće

Ovo otkriće moglo bi pomoći u liječenju neplodnosti i problema s održavanjem trudnoće te također otvoriti put proizvodnji novih sredstava za kontracepciju.

Naučnici su otkrili enzim koji funkcioniše kao "prekidač"  plodnosti i njihovo bi otkriće moglo pomoći u liječenju neplodnosti i problema s održavanjem trudnoće te također otvoriti put proizvodnji novih sredstava za kontracepciju.

Istraživači s King's college London utvrdili su da je visok nivo enzima SGK1 u endometriju, sluznici maternice, povezana s neplodnošću dok je nizak nivo povezan sa većom vjerovatnoćom spontanog pobačaja, prema istraživanju objavljenom u Nature Medicine. Enzimi su proteini koji kataliziraju odnosno olakšavaju kemijske reakcije.

Jan Brosens koji je vodio istraživanje kaže da rezultati otvaraju prostor za pronalaženje novih lijekova za neplodnost i sprječavanje spontanih pobačaja.

"Mogu zamisliti u budućnosti da ‘tuširamo’ unutrašnjost maternice lijekovima koji blokiraju SGK1 prije nego se žena podvrgne in vitro oplodnji", kazao je Brosens. "Druga moguća primjena je da se povišeni nivo SGK1 koristi kao nova metoda kontracepcije", istaknuo je.

Brosensov tim proučavao je tkivo stijenke maternice koje su donirale žene koje su bile neplodne zbog neobjašnjivih razloga ili su imale niz spontanih pobačaja i došao je to tih nalaza. Neplodnost zahvata između 9 i 15 posto ljudi u fertilnoj dobi. Jedna na sto žena u pokušaju da rodi ima tri ili više spontanih pobačaja zaredom.

Nalazi Brosensovog tima potvrđeni su i eksperimentima na miševima.

--- novilist.hr