Paprika – savršeni antiseptik

Paprika – savršeni antiseptik

Paprika pomaže uklanjanju i liječenju avitaminoza, alergije, anemije, astme, arteroskleroze, angine pektoris, infarkta, astme, hipertenzije, dijabetesa, katarakte, kašlja, impotencije, opadanja kose, osteoporoze, otežanog mokrenja, reumatizma, starosnog sljepila, hemoroida...

Paprika nema veliku energetsku vrijednost, pa je pogodna za dijetalnu ishranu. I paprike i papričice bogate su mineralima, vitaminima i drugim korisnim sastojcima. Konzerviranjem, hranljiva vrijednost bitno se ne mijenja, a količina vitamina C kojeg ima u zavidnoj mjeri, ostaje gotovo ista kao u svježoj paprici ili papričici. U paprikama, ma koje vrste i veličine, nalaze se i značajne količine vitamina B, među kojima se posebno ističu vitamini B1 i B2. Sadrži i vitamin E, kojem se pripisuju antikancerogena svojstva, vitamin A, pantotensku kiselinu, a od minerala ima najviše kalijuma, fosfora i željeza. Količina vode koju posjeduje približno je oko 89%, dok količina eteričnih ulja u sjemenu zavisi od količine prisutnog alkaloida kapsaicina.

Kapsaicin je specifična materija koja daje ljutinu plodu. Zavisno od toga koliko ga ima, paprike se dijele na slatke i ljute sorte. U svakom slučaju, za kapsaicin se odavno zna da ima ljekovitu moć, jer predstavlja savršeni antiseptik. U organima za varenje sprečava razvoj bakterija truljenja i poboljšava varenje hrane draženjem sluzokože crijeva. Povećava i nivo histamina, koji predstavlja glavni odbrambeni sistem ljudskog organizma na reumatska oboljenja.

Paprika ima djelotvoran uticaj i na površinsku kapilarnu cirkulaciju, ali to je zahvaljujući drugom važnom sastojku - citrinu. Citrin utiče na elastičnost i propustljivost kapilara, što je važno u liječenju arteroskleroze. Paprika je i namirnica koja podstiče apetit, jer jela spremljena sa njom imaju posebnu aromu.

S obzirom na to da je paprika najdjelotvornija u svježem stanju, treba je jesti što više kao salatu. Salata se može najbrže spremiti ukoliko se nareže na kolutove i začini morskom solju, maslinovim uljem i jabukovim sirćetom. Ovako spremljena sprečava paradontozu, prehladu, a poboljšava i vid.

---

herbateka.eu