Pet tipova glavobolje

Pet tipova glavobolje

Veoma je važno znati koji tip glavobolje vas muči. Ukoliko tačno odredite tip, možete je liječiti ispravno. Prepoznajte svoju glavobolju u nekom od sljedećih tipova:

1. Glavobolja zbog napetosti, najčešći je tip glavobolje i manifestuje se kao stalan bol ili pritisak u glavi, posebno u predjelu sljepoočnica, potiljka i vrata. Nije teška kao migrena, obično ne uzrokuju mučninu ili povraćanje, i rijetko zaustavljaju naše dnevne aktivnosti.

Lijekovi kao što su aspirin, ibuprofen ili acetominofen obično su dovoljni za suzbijanje ovog tipa glavobolje. Stručnjaci smatraju da kontrakcije vrata i tjemena (kao odgovor na stres), kao i moguće promjene na mozgu, uzrokuju ovaj tip glavobolje.

2. Cluster glavobolja, koja pogađa više muškarce nego žene, se javlja u grupama ili ciklusima. Ona se pojavljuje iznenada i karakterišu je jaki bolovi u jednoj strani glave, a često je popraćena i suznim očima i curenjem iz nosa na istoj strani lica.

Ovakvu glavobolju prati osjećaj nemira i nelagodnosti,a vjerovatno ćete i htjeti leći u krevet, kao kod slučaja migrene. Uzrok ovakve glavobolje je još uvijek nepoznat, ali se sumnja na genski faktor. Ne postoji trajni lijek, ali se njima može smanjiti učestalost i trajanje glavobolje.

3. Sinusna glavobolja: kada sinusi postaju upaljeni, često zbog infekcije, mogu uzrokovati bol u glavi. To obično dolazi sa groznicom i prisustvom gnoja u sinusima. Glavobolja uzrokovana sinusnom infekcijom može se liječiti antibioticima, kao i antihistaminicima  ili dekongestivima.

4. Pogoršana glavobolja

Prekomjerna upotreba lijekova protiv glavobolje može (kako ironično) dovesti do povećanja glavobolje. Krivac je prekomjerno uzimanje lijekova kao što su aspirin, acetaminophen ( Tylenol) ili ibuprofen ili lijekova koje smo dobili na recept.  Jedna teorija kaže da previše lijekova može dovesti mozak u pobuđeno stanje, što izaziva više glavobolja. Druga kaže da su povećane glavobolje  efekat smanjenja nivoa lijekova u krvotok.

5.  Migrena se dijagnosticira prema sljedećim kriterijima:

  • Najmanje pet prethodnih epizoda glavobolje
  • Njihovo trajanje je od 4-72 sata
  • Najmanje dva od ova četiri: jednostrana bol, pulsirajuća bol, umjerena do jake boli, i bol koja ometa, otežava ili onemogućava dnevne rutinske aktivnosti.
  • Najmanje jedna od sljedećih pojava: mučnina i / ili povraćanje , ili, ako oni nisu prisutni,  osjetljivost na svjetlo i zvuk