Pretilost kod djece povezana sa socijalnim problemima

Pretilost kod djece povezana sa socijalnim problemima

Djeca koja u dobi od 4 ili 5 godina imaju višak kilograma kasnije imaju većih problema u socijalnim kontaktima s drugom djecom, pokazalo je australsko istraživanje.

Istraživači predvođeni Michaelom Sawyerom sa sveučilišta u Adelaideu pratili su više od 3000 djece od njihove četvrte, odnosno pete godine i utvrdili su da roditelji i učitelji djecu sa suvišnim kilogramima nekoliko godina poslije, u dobi od 8 ili 9 godina, u 20% slučajeva češće opisuju kao djecu sa socijalnim ili emotivnim problemima.

"Kvalitet odnosa među djecom u toj dobi može jako uticati na kasnije mentalno zdravlje djece", kaže Sawyer. U okviru istraživanja, objavljenog u časopisu Pediatrics, ispitani su roditelji 3363 australske djece u dobi 4 ili 5 godina, te zatim i 4 godine kasnije. Djeci je mjerena je i tjelesna masa i visina.

U promatranoj skupini djece 222 dječaka i 264 djevojčice imali su prekomjernu tjelesnu masu dok je 77 dječaka i 87 djevojčica bilo pretilo. Stručnjaci su kod pretile djece uočili izraženiju povučenost zbog straha od zadirkivanja, a istraživanje pokazuje i da su pretila djeca češće izložena zlostavljanju vršnjaka.

---

plivazdravlje.hr