Pubertet dolazi sve ranije

Pubertet dolazi sve ranije

Posljednja generacija djevojčica ušla je u pubertet prije 10. godine života, tvrde naučnici.

Naučnici su otkrili da se sada prosječno djevojčicama počinju razvijati grudi sa devet godina i deset mjeseci, skoro godinu dana ranije nego što je bilo ustanovljeno istraživanjem iz 1991. godine.

Tek se trebaju otkriti razlozi ovog fenomena, ali se smatra kako je povezano sa nezdravim načinom života ili izloženošću hemikalijama u hrani.  Naučnici su izrazili zabrinutost jer su djevojčice u tim godinama nespremne nositi se sa seksualnim razvojem, uzimajući u obzir da su još u osnovnoj školi, te da bi preuranjena izloženost hormonima mogla povećati rizik od raka dojke.

Raniji ulazak u pubertet može značiti i dužu izloženost estrogenu, koji je faktor u razvoju raka dojke, a također je povećan i rizik od srčanih bolesti. Niz vještački proizvedenih hemikalija smatra se odgovornim za ometanje seksualnog razvoja, posebno bisfenol-A, plastika koja se koristi u oblaganju limenki i bočica za bebe. Sada se istražuje da li postoji direktna veza između ranog seksualnog sazrijevanja i bisfenola-A.

Još jedan uzrok preuranjenog ulaska u pubertet mogla bi biti prehrana. Današnja djeca jedu više od prethodnih generacija i sve su teža, a u mnogim slučajevima postaju pretjerano pretila.

---

mojezdravlje.net