Smanjena smrtnost od malarije

Smanjena smrtnost od malarije

Malarija je prošle godine izazvala smrt 655.000 ljudi, od čega 85 posto  djece mlađe od pet godina, pokazao je Globalni izveštaj o malariji, koji je objavila Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

U odnosu na 2009. smrtnost od malarije je prošle godine smanjena za pet posto. Smrtni ishod je u 91 posto slučajeva zabilježen u Africi, a na tom kontinentu je registrovan i 81 posto od ukupnog broja slučajeva u 2010, procjenjenog na 216 miliona, prenosi AFP.

SZO procjenjuje da malarija ima endemski karakter u 106 zemalja, a trenutno se njome može zaraziti u 99 od tih zemalja. Od ovih 99 zemalja, u 43 je prijavljeno smanjenje novih slučajeva malarije za preko 50 posto između 2000. i 2010. godine. Samo šest zemalja ima 60 posto udjela u smrtnim slučajevima od malarije. To su Nigerija, Demokratska Republika Kongo, Burkina Faso, Mozambik, Obala Slonovače i Mali.  U Evropi je prošle godine registrovano 176 slučajeva malarije, od kojih nijedan sa smrtnim ishodom. Cilj SZO je da do 2015. sasvim iskorjeni smrtni ishod malarije, a broj oboljelih smanji za 75 posto u odnosu na 2000. Međunarodno finansiranje borbe protiv te bolesti je ove godine dostiglo dvije milijarde dolara, ali SZO procjenjuje da bi bila potrebno po pet milijardi dolara svake godine do 2015, ukoliko se želi ostvarenje navedenih ciljeva. Posljednjih godina mnogo je ulagano u mreže za komarce tretirane insekticidima. Ovim mrežama danas u Podsaharskoj Africi raspolaže 50 posto domaćinstava, prema svega tri posto 2000. godine. SZO sugeriše da bi sredstva za borbu protiv malarije mogla da se namaknu posebnom taksom na finansijske transakcije ili putovanja avionom. Direktorica SZO Margaret Chan je izrazila zabrinutost zbog sve češće otpornosti na lijekove parazita koji izaziva malariju u dijelovima jugoistočne Azije. Ona se zalaže za koordiniranu i stalnu akciju azijskih zemalja protiv te prijetnje javnom zdravlju.

---

b92