Spriječite da vaše dijete bude žrtva cyberbullinga

Spriječite da vaše dijete bude žrtva cyberbullinga

Tekstualne poruke, društvene mreže i mailovi su moderni načini komunikacije koju koriste današnja djeca. Ipak, ovi načini komunikacije mogu se zloupotrijebiti na način da neko vaše dijete uznemirava i plaši.

Ako želite spriječiti online zlostavljanje, odnosno cyberbulling, morate s djetetom započeti razgovor o odgovornom korištenju interneta. Common Sense Media izdao je niz savjeta bazirajući se na dobi djeteta, kako spriječiti da vaše dijete postane žrtvom cyberbullinga. Ovo su njihovi savjeti.

Od 2 do 4 godine U ovim godinama mala dijela uče osnove socijalizacije na temelju okoline zbog čega često oponašaju roditelje u razgovorima putem telefona, klikanjem kompjuterskog miša i tipkovnice. Naučite dijete da porodica dolazi ispred tehnologije. Druženje s prijateljima i porodicom treba biti na prvom mjestu. Potaknite ih na istraživanje okoline i socijalnu interakciju. Naučite dijete kako da se zabavi bez tehnologije. Ovdje pomažu društvene igre i odlazak u prirodu.

Od 5 do 6 godina

Većina djece ovih godina voli igrice i crtane filmove pa tako i vaš smartphone. Vjerojatno i znaju doći do omiljene web stranice, a neizvjesno je da li će se u ovoj dobi dogoditi cyberbulling. Budući da djeca u ovoj dobi u većoj mjeri komuniciraju s drugima potrebno ih je na vrijeme naučiti odgovornom ponašanju na internetu.  Počnite im određivati dužinu vremena provedenom na internetu. Potaknite dijete na prihvatanje različitosti tako što ćete ih putem medija učiti o ljudima s drugačijim životima.  Odaberite kvalitetnu zabavu prilagođenu za njihovu dob, bez negativnih posljedica i poruka Od 7 do 8 godina Djeca ove dobi sklona su igrati igre putem interneta, čavrljanju putem chat programa i surfanju internetom. Ako vaše dijete igra igre na stranicama u kojoj je istovremeno dozvoljena komunikacija s drugim igračima, tada je veća vjerovatnost da će vaše dijete podleći blažem obliku cyberbullinga. U ovoj dobi u djeci se stvara buntovnost i agresija zbog čega oni mogu biti počinitelji, ali i žrtve. To može rezultirati neprimjerenim pisanjem na chatu tako da se umanji vrijednost drugih igrača vrijeđanjem ili provociranjem. Uvjerite se da vaše dijete ima primjerene socijalne vještine prije nego što ga pustite na internet - Budite upućeni u stranice koje koristi u uvjerite se da su stranice primjerene vašem djetetu. Objasnite svome djetetu osnove ponašanja u virtualnom svijetu. Vrijeđanje, laganje i odavanje tajni može povrijediti druge kao i u stvarnom, svakodnevnom, životu. -Naučite dijete da ne odaje svoje korisničke šifre drugima. Do cyberbullinga dolazi kada neko iskoristi djetetovu lozinku pretvarajući se da je on i šaljući uvredljive poruke. Naučite dijete da su takve šifre privatne i da ih je dobro čuvati samo za sebe. Upitajte dijete da li je ikad vidjelo loše ponašanje na internetu i razgovarajte o tome. Utvrdite kakve posljedice to može imati za njega i druge. Upitajte dijete kako se osjeća kada vidi da netko vrijeđa druge i ponaša se protivno pravilima.

---

magazin.net.hr