Uskoro na tržištu vještački pankreas

Uskoro na tržištu vještački pankreas

Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) je poslije višemjesečnih pregovaranja, izdala smjernice za proizvođače medicinskih uređaja, koji razvijaju potencijalno revolucionarno sredstvo - vještački pankreas za oboljele od dijabetesa tipa 1.

Radi se o složenom sistemu čijom bi se primjenom automatizovao tretman navedenih pacijenata.

Samo u Sjedinjenim Američkim Državama ima tri miliona potencijalnih korisnika tog uređaja, koji bi ih oslobodio stalnog provjeravanja nivoa šećera u krvi i ubrizgavanja insulina.

Vještački pankreas se nosi spolja. Sastoji se od monitora šećera, koji provjerava sadržaj šećera u krvi preko minijaturnog senzora postavljenog neposredno ispod kože pacijenta i insulinske pumpe, kojima rukovodi inteligentni sistem baziran algoritam koji proračunava dozu insulina koju je potrebno ubrizgati.

Preliminarna verzija vještačkog pankreasa već je razvijena u SAD i od juna je izvezena u pedesetak zemalja svijeta, u kojima je uz dobre rezultate koristi na hiljade pacijenata.

Ta verzija, međutim, nije odobrena i za tržište SAD. Sada je FDA zauzela "mekši stav", apelujući na proizvođače da ubrzaju rad na ovakvim uređajima i propisujući njihovo kliničko ispitivanje u tri faze, prvo u bolničkim, a potom i u spoljašnjim uslovima.

---

b92