Više vježbanja – manje depresije

Više vježbanja – manje depresije

Žene u dobi od 55 do 80 godina koje su u životu više vježbale i manje vremena provodile pred televizijskim ekranima rjeđe pate od depresije, sugeriše američko istraživanje.
Naučnici su utvrdili da žene koje se najviše bave fizičkim aktivnostima (prosječno 90 minuta dnevno) imaju 20% manje izglede razviti depresiju od onih koje rijetko vježbaju odnosno fizički su aktivne manje od 10 minuta dnevno, prema rezultatima istraživanja objavljenima u American Journal of Epidemiology.

S druge strane istraživači su uočili da više sati provedenih pred TV ekranima ide uz veći rizik od depresije.

Tako su žene koje su prosječno dnevno gledale televiziju 3 i više sati imale 13% veće izglede za depresiju u odnosu na one koje jedva da su uključivale televizor.

"Visok nivo tjelesne aktivnosti povezana je s nižim rizikom depresije", kaže Michel Lucas s harvardske škole javnog zdravlja iz Bostona i objašnjava da više vremena provedenog u tjelesnim aktivnostima može ojačati samopouzdanje i osjećaj kontrole kao i povećati razinu endorfina u krvi koji potiče dobro raspoloženje.

Iako istraživanje nije direktno dokazalo da gledanje previše televizije i izbjegavanje tjelovježbe uzrokuje depresiju pokazalo je da postoji veza.

Obrađeni su podaci oko 50000 žena koje su praćene u periodu od 1992. do 2000. godine.

Iz istraživanja su isključene sve kod kojih su se simptomi depresije pojavili u prve 4 godine ispitivanja.

Na kraju istraživanja žene su bile u dobi od 55 do 80 godina života i u praćenom razdoblju od 1996. do 2000. simptomi depresije pojavili su se kod 6500 žena.

Sudionice ispitivanja bilježile su prosječno sedmično vrijeme provedeno pred televizorom te koliko su često hodale, trčale, vozile bicikl ili plivale.