WHO objavio upozorenje na ospice u Europi

WHO objavio upozorenje na ospice u Europi

Europske zemlje moraju odmah početi djelovati kako bi suzbile pojavu ospica, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).
U izvještaju WHO-a navodi da se da je od januara do oktobra ove godine u 36 europskih zemalja zabilježeno 26000 slučajeva ospica. Zapadnoeuropske zemlje u tome su učestvovale s 83% slučajeva, a samo ih je u Francuskoj bilo 14000. Ukupno je prošle godine pojava ospica u Europi uzrokovala 9 smrtnih slučajeva, od toga 6 u Francuskoj, i 7288 hospitalizacija.

Francuska je sada pokrenula nacionalnu kampanju za podizanje svijesti o potrebi vakcinacije protiv te bolesti.

Jean-Yves Grall, čelnik francuskih zdravstvenih službi rekao je kako sebi "Francuska jednostavno ne može dopustiti smrtne slučajeve od ospica, bolne i skupe hospitalizacije, izostanke s posla i iz škole zbog bolesti koju se u potpunosti može spriječiti vakcinacijom".

Oko 90% europskih slučajeva zaraze ospicama zabilježeno je među adolescentima i odraslim osobama koje nisu vakcinisane ili ljudi za koje se nije znalo jesu li vakcinisani.

Zsuzsanna Jakab, regionalna direktorica WHO-a za Evropu je rekla da povećanje broja slučajeva zaraze ospicama u europskim zemljama postavlja "ozbiljan izazov ostvarenju ciljane eliminacije te bolesti do 2015. godine".

--

plivazdravlje.hr