Zmijska krv liječi poremećaje u radu srca?

Zmijska krv liječi poremećaje u radu srca?

Povećano srce je obično loš znak i simptom bolesti. Problema u radu srčanih zalistaka, visoki krvni pritisak ili posljedice srčanog udara dovode do povećanog naprezanja srca i rasta, što može uzrokovati njegovo oštećenje. Međutim privremeni reverzibilni rast, kakav naprimjer nastaje pod uticajem hormona IGF-1 koji se oslobađa prilikom fizičkih aktivnosti, je dobar za organizam i pomaže srcu da nadoknadi povećanju potrošnju kisika.

Naučnici sa Kolorado univerziteta u Boulderu su otkrili da krv burmanskog pitona sadrži masne kiseline koje djeluju slično kao IGF-1 na ljude i koje mu pomažu da provari velike obroke. Istraživanjem na laboratorijskim miševima je ustanovljeno da ubrizgavanjem krvne plazme pitona miševi brže i efikasnije prerađuju masnoće i proizvode manje proteina NFAT koji signalizira da je srce pod naporom, bez ikakvih negativnih posljedica.

Sljedeći korak u ovom istraživanju je testiranje na miševima koji imaju oštećeno srce i srčane bolesti, da se vidi da li će masne kiseline iz krvi pitona imati uticaja na usporavanje bolesti ili čak i oporavak, čime bi se otvorila mogućnost njihove široke primjene u modernoj medicini.