Da li smo spremni na 7 milijardi stanovnika plave planete?

Da li smo spremni na 7 milijardi stanovnika plave planete?

Prema posljednjoj estimaciji i predviđanjima UN.a, populacija naše planete se približava broju do 7 milijardi što je skoro duplo više stanovnika nego prije samo 50 godina. 

Pretpostavlja se da će do 2050 godine populacija preći broj od 9 milijardi dok će 2100 planeta Zemlja imati 10.1 milijardi stanovnika.  Procjenjuje se da će u narednih 40 godina broj stanovnika biti veći za 2.3 milijarde ljudi. 97% ukupnog rasta će biti u regiji zemalja u razvoju.

Ovakav drastični rast je zabrinuo naučnike zbog odnosa prema planeti i jednostavnog pitanja da li Zemlja može "podnijeti" toliko stanovnika.

Očekuje se veoma neravnomjeran rast populacije. Očekuje se da će do 2050. godine Afrika imati 1.1 milijardu stanovnika više što je 49% ukupnog rasta. U nekim dijelovima Afrike već je trend godišnjeg duplog uvećanja stanovništva te sve već pojavljuje problem stambenog prostora, škola, infrastrukture i sl... Međutim u određenim razvijenim zemljama poput Njemačke i Japana očekuje se ravnomjeran rast pa možda čak i pad rasta s obzirom da na razvijene zemlje ostaje svega 3% ukupnog rasta populacije.

Ubrzani rast populacije je počeo sa industralizacijom sredino 1970.tih godina. 1900 godine populacija zemlje je bila 1 milijardu stanovnika dok je več 1925 godine broj porastao na 2 milijarde.  U posljednjih 50 godina rast je bio drastičan sa 3 milijarde na 7 milijardi stanovnika. Najveći gradijent rasta je bio sredinom '60tih sa 2% godišnje.

S druge strane, prosječno trajanje ljudskog života do 2050 će se promijeniti sa 69 na 75 godina te će četvrtina ljudske populacije biti starija od 60 godina što je skoro duplo više nego danas. Veliku ulogu u rastu populacije igraju duže prosječno trajanje života i manja stopa smrtnosti ali najznačajniji parametar koji će odrediti koliko će planeta Zemlja imati stanovnika u narednom periodu jeste stopa feriliteta ( koeficijent koji pokazuje broj rođene djece po ženi u plodnom razdoblju života (15-49 godine) ). Jednostavan primjer, ako svaka žena bude imala 2 djece, populacija će ostati kakava je i danas.  Međutim, globalni prosjek jeste 2.5 poroda po jednoj ženi.

Da bi se mogli nositi sa ovakvim rastom populacije, čovječanstvo se treba uhvatiti u koštac sa velikom lepezom pitanja i problema: od kontracepcije, edukacije, reforme penzijskih fondova i sl.

----

Referenca: http://www.ibtimes.com