Jeste li čuli za Ig Nobelovu nagradu?

Jeste li čuli za Ig Nobelovu nagradu?

Ig Nobelove nagrade, parodija Nobelove nagrade, se dodjeljuju godišnje od strane naučno-humorističnog magazina „Annals of Improbable Research“, da kako oni kažu „prvo ljude nasmiju, pa da ih navedu na razmišljanje.“  Nagrade imaju namjeru da slave neobično, daju počast imaginaciji, i potaknu ljudski interes u nauku, medicinu i tehnologiju.

Veoma interesantna lista ovogodišnjih dobitnika iz slijedećih oblasti:

Fiziologija:  Anna Wilkinskon (UK), Natalie Sebanz (Nizozemska), Isabella Mandl i Ludvig Huber (Austrija), za njihov elaborat na temu: „Nema dokaza o zaraznom zijevanju kod kornjača.“

Hemija:  Makoto Imai, Naoki Urushihata, Hideki Tanemura, Yukinobu Tajima, Hideaki Goto, Koichiro Mizoguchi i Junichi Murakami iz Japana, za određivanje idealne gustine Wasabija (Japanski hren) koja može probuditi ljude u slučaju požara ili druge nepogode, i za iskorištavanje ovog znanja za kreiranje wasabi alarma.

Medicina: Mirjam Tuk (UK), Debra Trampe (Holandija) i Luk Warlop (Belgija) sa grupom naučnika iz Sjedinjenih Država i Australije, za demostriranje da ljudi prave bolje odluke o nekim stvarima – a gore o nekim drugim stvarima, kada imaju snažan nagon da uriniraju.

Psihologija: Karl Halvor Teigen sa Univerziteta u Oslu, za pokušaj razumijevanja zašto ljudi, u svakodnevnom životu, uzdišu.

Književnost: John Perry sa Univerziteta Stanford, za svoju „Teoriju o struktuiranom odugovlačenju“, koja kaže: „Da bi više postigli, uvijek radite na nečemu važnom, koristeći to da izbjegnete da radite na nečemu što je još važnije.“

Biologija: Darryl Gwynne (UK) i David Rentz (Australija), za otkrivanje određene vrste bube u Australiji koja se pari sa određenom vrstom boce Australijskog piva.

Fizika: Francuzi Philippe Perrin, Cyril Perrot, Dominique Deviterne i Bruno Ragaru, za utvrđivanje zašto bacači diska osjećaju vrtoglavicu, a bacači kladiva ne.

Matematika: Dorothy Martin (koja je predvidjela da će kraj svijeta doći 1954. godine), Pat Robertson (svijet nestaje 1982. Godine), Elizabeth Clare (predviđa isti događaj 1990.), Lee Jang Rim (1992.), Credonia Mwerinde (koja predviđa i tačan datum, 6. septembar 1994., pa isti prolongira na 21. oktobar 2011.), za pokazivanje svijetu kako treba biti vrlo oprezan prilikom matematičkih pretpostavki i proračuna.

Ig Nobelova nagrada za mir: Arturas Zuokas, gradonačelnik Viljnusa u Litvaniji, koji je demonstrirao kako problem ilegalno parkiranih luksuznih automobila može biti riješen jednostavnim prelaskom tenka preko istih.

Nagrada za javnu sigurnost: John Senders sa Univerziteta Torotnto, za provođenje serije sigurnosnih eksperimenata u kojoj osoba vozi automobil na autocesti, dok mu se vizir na kacigi periodično spušta, osljepljujući ga.