Ko je… Grigori Perelman – genij koji je odbio nagradu od milion dolara

Ko je… Grigori Perelman – genij koji je odbio nagradu od milion dolara

Zamislite genija koji je odbio nagradu od milion dolara uz obrazloženje da mu ne treba jer on jednostavno može upravljati univerzumom. To je Grigori Yakovlevich.

 Grigori Yakovlevich Perelman rođen 13 jula 1966. i jedan je od najpoznatijih matematičara današnjice. Pelerman je ruski matematičar koji je dao ogroman doprinos u oblasti Rimmanove geometrije i geometrijske topologije. Jedna od najbitnijih činjenica jeste da je riješio Poincare-ovu pretpostavku postavljenu 1904. godine. Problem se smatrao jednim od najznačajnijih i najkompleksnijih u oblasti topologije.

Produktivni genije je 2006. nagrađen Fieldsovom nagradom za doprinos geometriji i njegovom uvidu u analitičku i geometrijsku strukturu Riccijevog protoka.  Perelman je odbio da primi nagradu i da se pojavi na kongresu. Već 22. decembra 2006 časopis Science je Perelmanov dokaz Poincare-ove pretpostavke obilježio kao najznačajnije otkriće godine te je za isto 18. marta 2010. godine dobio priznanje Millenium prize.Nagradu u iznosu od $1000000 je odbio uz obrazloženje da njegov doprinos rješavanju problema nije ništa veći od onoga koji je dao Richarda Hamiltona koji je uveo i razvio pojam Riccijevog protoka.

Rođen je u Lenjingradu, današnji Saint Petersburg od roditelja jevreja. Njegova majka je bila nastavnica matematike. Otac elektroinženjer je provodio mnogo vremena sa njim igrajući se kroz različite zagonetke i matematske zadatke.

Nakon osnovne škole i specijalne škole za nadarene matematičare, srednješkolsko obrazovanje je nastavio na  Leningrad Secondary School koja je imala specijaliziran program sa akcentom na matematiku i fiziku. Imao je odlične ocjene osim iz tjelesnog odgoja. Kao učenik srednje škole 1082. godine učestvovao je na matematičkoj olimpijadi u Budimpešti predstavljajući SSSR i osvojio je zlatnu medalju sa maksimalnim mogućim brojem bodova. Kasnih '80 tih stiče zvanje doktora nauka na Fakultetu za matematiku i mehaniku Univerziteta u Lenjingradu koji je bio jedan od vodećih univerziteta u bivšem SSSR-u.

Po sticanju diplome Perelman počinje raditi na Lenjingradskom odjelu Steklov instituta za matematiku pri Sovjetskoj akademiji nauka. Kasnih '80 tih i početkom '90 tih radi na nekoliko univerziteta u SAD-u. Kontraverzni matematičar je nakon dokazivanja tzv "Soul theorem" problema  dobio nekoliko ponuda renomiranih univerziteta poput Princetone-a i Standford-a koje je odbio i 1994 godine se vraća na Steklov institut za matematiku. Ipak 2003. godine je prihvatio poziv Massachusetts Institute of Technology, Princeton University, State University of New York , Columbia University i New York University gdje je održao seriju predavanja o svom radu.

Interesantno je da je Perelman odličan violinista.

Medije i novinare je izbjegavao te se jedino Masha Gessen odvažila da napiše knjigo o čovjeku kojeg nikad nije srela pod naslovom:  Perfect Rigor: A Genius and the Mathematical Breakthrough of the Century.