Krave – ključ za “zeleno” gorivo

Krave – ključ za “zeleno” gorivo

Pažnja Škotskih naučnika je trenutno usmjerena na krave i sićušne organizme i enzime koji se nalaze njihovom probavnom traktu, a sve sa ciljem potencijalne mogućnosti kreiranje biogoriva iz biološkog otpada. Rezultati istraživanja će biti predstavljeni sljedeći mjesec u Edinburghu.

Rezultati istraživanje koji se provode sa prof. John Wallace-om na čelu sa Rowett Instituta u Aberdeen-u će biti prezentovani 4. augusta na eventu koji organizuje Scottish Agricultural College.

Naime, fokus istraživanja jesu enzimi koji se nalaze u želudcu krava ali i drugih preživara. Ove životinje za razliku od ljudi imaju sposobnost razgradnje biljnih tvari na specifične komponente. Wallace tvrdi da ako bi se ti enzimi mogli izolovati, mogli bi se koristiti za razgradnju biološkog otpada i kreiranje obnovljivih izvora energije - goriva. Kompanija Ingenza je kao učesnik u istraživačkom projektu pristala formirati testno postrojenje za masovnu proizvodnju enzima, nakon njihove izolacije iz prirodne okoline - kravljeg želudca.

Dok naučnici i istraživači ulažu velike napore u pronalasku načina da oslobode energiju iz biljaka i drveća, predsjednik kompanije Ingenza tvrdi da bi se daleko veča produktivnost postigla povratku prirodi i pronalasku već gotovih rješenja koje nam priroda nudi. Primjenu sposobnosti koje imaju krave u industriju bi moglo predstavljati ključ za kojim  se dugo tragalo.

----

Reference: PhysOrg.com