Naučnici odustaju od pandi i tigrova?

Naučnici odustaju od pandi i tigrova?

Rezultati ankete o zaštiti ugroženih životinjskih vrsta, koju je proveo dr. Murray Rudd sa Univerziteta u Yorku, pokazali su da, od nešto manje od 600 ispitanih naučnika, njih oko 60% smatra da bi se trebali fokusirati na spašavanje samo onih vrsta koje imaju najveću šansu da opstanu, dok bi od ostalih trebali odustati. To bi značilo skoro sigurno izumiranje nekih vrsta na koje su ljudi posebno 'slabi', kao što su pande i tigrovi.

Ovakav kontroverzan stav je izazvao burne reakcije kako zagovornika tako i njihovih protivnika. Prema riječima Paula Goldsteina, jednog od eksperata koji se zalaže za selektivno spašavanje, potrebno je zauzeti pragmatičan stav, neopterećen ljudskim simpatijama za određene vrste. Zbog klimatskih promjena i čovjekovog uništavanja njihovog prirodnog staništa, veliki broj vrsta više uopšte ne može opstati u prirodi i umjesto njih bi se trebali fokusirati na vrste koje još uvijek možemo spasiti, smatra Goldstein.

Jedna od protivnica ovog stava je i Diane Walkington iz WWF-a (World wildlife fund) koja smatra da je neophodno nastaviti pokušavati zaštiti sve vrste čija je egzistencija dovedena u pitanje kao posljedica ljudskih djela. Kao pozitivan primjer Walkington navodi upravo populaciju tigrova koja se, zahvaljujući ljudskim naporima, povećala u odnosu na prošlu godinu.