Podaci o Darwinu koje sigurno niste znali!

Podaci o Darwinu koje sigurno niste znali!

Charles Darwin jedan je od najpoznatijih prirodoslovaca u povijesti, a svima je poznata njegova teorija evolucije koju je opisao u knjizi Porijeklo vrsta. Ipak, postoje neke stvari o Darwinu koje vjerojatno niste znali.

Charles Robert Darwin engleski je znanstvenik i prirodoslovac. Darwin je ujedno autor prve moderne teorije o evoluciji živih bića pomoću koncepta razvijanja svih životnih oblika procesom prirodne selekcije, a ta teorija je po njemu dobila i naziv – darvinizam.

Darwin je rođen kao peto dijete dobrostojeće engleske obitelji – otac mu je bio uspješni liječnik Robert Waring Darwin, dok je njegov pradjed s očeve strane u 18. stoljeću bio dobro znani psiholog i učenjak Erasmus Darwin, piše portal cudaprirode.com.

Većina podataka o velikom prirodoslovcu već je poznata, no postoji i nekoliko zanimljivih činjenica koje malo ljudi o njemu zna. Ovo je deset najzanimljivijih:

1. Darwinov pradjed, Erasmus Darwin, pisao je radove o razvoju organizama, odnosno evoluciji, što je imalo utjecaja na Charlesa, uz nekolicinu drugih autora.

2. Poznati prirodoslovac bio je prosječan u školi i lijen u mladosti, a njegov otac mu je čak jednom prilikom rekao ''da ne mari za ništa osim za hvatanje pasa i štakora, te da će biti sramota za njihovu obitelj''.

3. Darwin se ukrcao na istraživački brod H.M.S. Beagle kao vjernik smatrajući ispravnom teoriju kreacionizma (vjerovanje da je Bog stvorio čovjeka).

4. Kapetan H.M.S. Beaglea, Robert FitzRoy, bio veliki vjernik koji se jako protivio Darwinovoj teoriji i koji nikad nije prežalio što je toliko pridonio njegovom radu.

5. Darwin je po povratku s dugog putovanja svoje djelo pisao preko 20 godina, a kad ga je naposljetku dovršio, bojao se objaviti ga.

6. Knjigu Porijeklo vrsta objavio je na nagovor svojih kolega jer je prirodoslovac Alfred Russel Wallace također došao do istog zaključka i spremao se objaviti ga.

7. Darwinov prijatelj i veliki pristaša Thomas Huxley s Cambridgea imao je nadimak 'Darwinov buldog' te je po izlasku Porijekla vrsta izjavio ''kako je glupo od njega što se toga nije sjetio''.

8. Darwin je oženio svoju sestričnu Emmu Wedgwood.

9. Nekoliko mjeseci prije nego je zaprosio Emmu, Darwin je napisao usporedbu 'Ženiti se ili ne ženiti'.

10. Darwin je imao desetero djece, od kojih je dvoje umrlo ubrzo nakon poroda i jedno u mladosti, dok je troje postalo članovima Britanskog kraljevskog društva.

Članak preuzet sa net.hr