BiH: U narednoj godini udvostručena sredstva za stipendiranje bh. studenata u Francuskoj

BiH: U narednoj godini udvostručena sredstva za stipendiranje bh. studenata u Francuskoj

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić primio je jučer u sjedištu Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke u Mostaru ambasadora Republike Francuske u Bosni i Hercegovini Nj.E. Rolanda Gillesa, sa kojim je razgovarano o mogućnostima jačanja saradnje u oblasti obrazovanja u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Sagovornici su razgovarali o trenutnoj situaciji i aktuelnim reformama u oblasti obrazovanja, te različitim modalitetima za unapređenje saradnje na svim programima u ovoj oblasti koje Republika Francuska  implementira na  prostoru Federacije BiH i cijele Bosne i Hercegovine.

S ciljem povećanja mobilnosti studenata i akademskog osoblja poseban akcenat stavljen je na programe akademske razmjene koje Republika Francuska provodi u našoj zemlji, kao i unapređenju uspostavljene saradnje u oblasti visokog obrazovanja. Ambasador Gilles je informirao ministra Mašića da je Republika Francuska za narednu godinu udvostručila  sredstva za stipendiranje bh.studenata u Francuskoj.

Ministar Mašić zahvalio se ambasadoru Gillesu na podršci koju Republika Francuska pruža u reformi obrazovanja u Federaciji BiH, te ocjenjujući da  postoji još prostora za zajednički rad, izrazio je uvjerenje da će uspostavljena saradnja između Federalnog ministarstva i ambasade biti intenzivirana u narednom periodu.

Ambasador Gilles je kazao da su poduzete aktivnosti Ministarstva na reformi obrazovanja veoma značajne, te je federalnom ministru uputio punu podršku u provođenju svih reformskih koraka s ciljem razvoja i afirmacije obrazovnog sistema u Federaciji Bosne i Hercegovine.

---

stipendije.ba