GAIA – Milijardu očiju na nebu

GAIA – Milijardu očiju na nebu

GAIA predstavlja vjerovatno najambiciozniji projekat Evropske Svemirske Agencije. Lansiranje ove nove vrste svemirskih teleskopa je planirano u 2013. godini, nakon kojeg će putovati do tačke „Lagrange 2“, gdje će provesti slijedećih pet godina. Misija ovog teleskopa je stvoriti najveći najprecizniji dijagram naše Galaksije putem potpuno novih mjerenje brzina od oko milijardu zvijezda u našoj Galaksiji.

Iako ovaj broj predstavlja samo 1% zvjezdane populacije Mliječnog puta, ova misija će biti u stanju „vidjeti“ mnogo više od zvijezda.

Astrofizička baza podataka će, zajedno sa ugrađenom fotometrijom, stvarati skup informacija potreban za procjenu veličina u stvaranju, i kasnijom dinamičkom i hemijskom evolucijom naše Galaksije.

GAIA će, također, skupljati informacije o asteroidima, kometama, ekstra – solarnim planetama, te čak i objektima sa niskom temperaturom i malom masom. Pomoću jako osjetljive opreme, biće u stanju da zaviri u susjedne galaksije i prodre u svemirski prostor za pola miliona kvazara. GAIA će dovesti opštu relativnost i kosmologiju do krajnjih granica.

Od prvobitnog odobrenja projekta pa sve do lansiranja će proći 13 godina. Biće potrebno još dodatnih 7 za analizu dobivenih podataka. Brzina slanja podataka sa GAIA - e će biti 5 Mbit/s, sa udaljenosti od 1.5 miliona kilometara.

Procjenjuje se da će dobivena količina informacija o našoj Galaksiji moći stati na 30.000 CD – ova, ispunjenih sa 1000 miliona nebeskih tijela, zatim slobodno razdijeljenih među astronomskom zajednicom.

---

physorg.com