Ističe vrijeme za popravak sonde Phobos – Grunt

Ističe vrijeme za popravak sonde Phobos – Grunt

Nakon što je u utorak uspješno lansirana raketa Zenit koja je nosila svemirsku sondu, misija na Mars nazvana Phobos – Grunt trebala je na velika vrata označiti povratak Rusije u istraživanje Svemira. Ipak, tek nakon nešto više od pola sata nakon polijetanja počeli su problemi. Nakon odvajanja od rakete koja ju je nosila, sonda Phobos – Grunt je trebala aktivirati svoje motore koji će je izbaciti iz Zemljine orbite i usmjeriti prema Marsu, koji se međutim nisu aktivirali. Kao mogući uzroci kvara se navode ili greška na samim motorima ili vjerovatnije, greška na navigacionom sistemu koji nije uspio odrediti ispravan kurs i poslati aktivacijsku naredbu motorima.

U slučaju da se kvar ne uspije brzo otkloniti, letjelica će ostati bez napajanja, zaglavljena u orbiti i na kraju neizbježno pasti na Zemlju. Procjene koliko je još ostalo vremena prije nego će se znati sudbina misije vrijedne 163 miliona dolara se kreću  od 3 dana do dvije sedmice.  Obzirom da je lansirana prije dva dana, možda već sutra saznamo da li nas uskoro očekuje pad još jedne svemirske letjelice, nakon UARS-a i ROSAT-a koji su se srušili u zadnjih nešto više od mjesec dana. U slučaju da inžinjeri ne uspiju otkloniti kvar, Phobos – Grunt će biti najveći i najopasniji od njih, jer će  zajedno s letjelicom pasti nekoliko tona izrazito toksičnog goriva.

U slučaju da kvar ipak bude uspješno otklonjen, sonda će nastaviti svoje putovanje prema Marsu, gdje bi trebala stići krajem 2012. godine, uzeti uzorka tla s marsovog mjeseca Phobosa i zatim krenuti na povratni put prema Zemlji. Ovo je do sada ukupno 40. misija prema crvenom planetu, od kojih ih je čak 25 bilo neuspješno.