NASA pronašla izgubljenu letjelicu na tamnoj strani Mjeseca

NASA pronašla izgubljenu letjelicu na tamnoj strani Mjeseca

  NASA-ini naučnici su pronašli srušenu letjelicu na tamnoj strani Mjeseca koja, na svu sreću, nema nikakve veze sa Desepticonima.

Kopernikov krater na Mjesecu

Pretpostavka je da se radi o Lunar Orbiter 2 koji je nestao 1967 tokom prelaska preko te strane Mjeseca kada se izgubio vizualni i radio kontakt. Zadatak Lunar Orbiter-a 2 je bio posmatrati, analizirati i pronaći gostoljubivo tlo na Mjesecu za Apollo i Surveyor misije. Tokom svog leta poslao je 609 fotografija visoke rezolucije i 208 fotografija srednje rezolucije površine Mjeseca uključujući i Kopernikov krater koja je po mnogima dobila titulu Fotografija stoljeća.

Olupinu je pronašao  Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) koji trenutno mapira površinu Mjeseca do najsitnijih detalja. Tokom svoje misije, do sada je LRO snimio 192 terabajta podataka ( to je skoro 41000 DVD-ova ): fotografija, mapa. Jedno od njegovih najinteresantnijih otkrića jeste i najhladnija tačka našeg Sistema: krater u blizini Mjesečevog sjevernog pola gdje je temperatura -250 C. Fotografije koje je napravio LRO možete pronaći ovdje. U nastavku možete vidjeti par fotografija Mjesečeve površine koje je napravio LRO.