NASA proučava jezgru Mjeseca

NASA proučava jezgru Mjeseca

Menadžeri NASA-e zaključili su da su upareni svemirski sateliti, zajednički nazvani GRAIL (Gravity Recovery and Interior Laboratory) spremni za lansiranje i postavljeni na Delta

II raketu pod krovom United Launch Alliance (Ujedinjenog saveza za online slots lansiranje).

Potrebne su još minimalne dorade koje se vrše ovih dana. GRAIL počinje svoju misiju na Mjesecu 8. septembra, kada će biti lansiran iz Cape Canaveralovog kompleksa za lansiranje. GRAIL će biti lansiran između 8:37:06 i 9:16:12 ujutru. Osnovni zadatak GRAIL-a je istraživanje unutrašnjosti mjeseca, od kore do jezgra, kako bi upotpunio naša saznanaj o termalnoj evoluciji Mjeseca.

Koristeći jednu od najpreciznijih tehnika istraživanja, upareni GRAIL satelit će snimiti gravitacijsko polje Mjeseca. Radio signali koji putuju između dva satelita, dat će naučnicima tačne podatke, čiji protok neće biti prekinut čak ni onda kada se nađu na strani Mjeseca koju ne vidimo sa Zemlje. Kao rezultat, trebali bismo dobiti najtačniju gravitacionu mapu Mjeseca ikada. Misija će također odgovoriti na pitanja o Mjesecu koja već duže čekaju na odgovo, uključujući veličinu jezgre i dat će naučnicima jasnije objašnjenje kako su formirane čvrste planete, poput Zemlje. GRAIL je dio NASA-inog programa za istraživanje i o rezultatima njegovog rada ćemo vas pravovremeno obavijestiti.