Nasljednici space shuttlea

Nasljednici space shuttlea

  BBC je sastavio listu mogućih nasljednika space shuttlea. Ove letjelice bi u dogledno vrijeme mogle prevoziti astronaute na Međunarodnu svemirsku stanicu ali bi se mogle koristiti i u tzv svemirskom turizmu. NASA će novu generaciju letjelica nabaviti od privatnih proizvođača.

CST-100 Boeing

Nešto je šira od kapsule Apolla. Baza je široka oko 4.5 metra. Može se koristiti u 10 misija za redom, a lansiranje bi se obavljalo pomoću raketa Atlas V, Delta IV ili Falcon 9.

CST-100 Boeing

 

CST-100 Dragon SpaceX

Idealan broj posade Dragona je sedam astronauta. Ove godine obavit će 12 misija prijevoza tereta na Međunarodnu svemirsku stanicu. Lansirat će ga pomoću rakete Falcon 9, a slijetat će na vodu iako naučnici intenzivno rade na osmišljavanju sigurnijeg prizemljenja.

CST-100 Dragon SpaceX

 

Dream Chaser Sierra Nevada Corp

Poput shuttlea, Dream Chaser je primarno osmišljen za prenošenje astronauta i tereta na Međunarodnu svemirsku stanicu. Slijetat će na standardnoj pisti.  

Dream Chaser Sierra Nevada Corp

 

Multi Purpose Crew Vehicle (MPCV) Nasa/Lockheed Martin

MPCV je za razliku od ostalih navedenih letjelica dizajnirana tako da može izdržati dugotrajne misije u svemiru, a može ići do Mjeseca ili Marsa. To mu je ujedno i najveća prednost pred svim drugim kandidatima. Ova letjelica može prevoziti četiri astronauta na misiju u trajanju od 21 dana.

Multi Purpose Crew Vehicle (MPCV) Nasa/Lockheed Martin

   

MPCV Space vehicle Blue Origin

Ovo je javnosti vjerojatno najmanje poznat potencijalni nasljednik space shuttlea. Blue Origin je osmislio Jeff Bezos 2000. godine. Rad na ovoj letjelici već je dovršen, a testiranja su počela još 2006. godine.

MPCV Space vehicle Blue Origin

     
Reference: www.bbc.com , www.nasa.com ,  www.net.hr