Nije problem ono što pada, nego ono što je još gore

Nije problem ono što pada, nego ono što je još gore

Poznati hrvatski astronom iz Višnjana Korado Korlević komentarisao je događaj koji je posljednjih dana zaokupio sve svjetske medije, pad satelita UARS koji je nakon 20 godina u svemiru pao na Zemlju.

"Nije problem ono što padne na zemlju, problem je ono što je još gore", kazao je Korlević komentirajući pad satelita, koji je 'aterirao' u subotu između 4.23 i 6.09 sati po našem vremenu. NASA je u međuvremenu potvrdila da je satelit pao iznad Pacifičkog oceana na zapadnoj strani SAD-a.

"Nema bojazni od pada krhotina teških 160 do 200 kg, mala je brzina u pitanju. Ne bi se ništa strašno dogodilo, da udare u kuću otpala bi žbuka. Ali problem je ono gore – jedan šaraf može uništiti satelit vrijedan milijardu dolara", slikovito je objasnio Korlević za Slobodnu Dalmaciju. Da je količina svemirskog otpada u orbiti Zemlje neprestano u porastu, štoviše dosegnula je kritičnu razinu, upozorilo je nedavno i američko Nacionalno istraživačko vijeće (NRC), neprofitna akademska udruga koja se bavi savjetovanjem oko naučnih pitanja. Ponajviše su ugroženi sateliti i astronauti, pa NASA mora prihvatiti novi strateški plan kako bi se suočila s rizikom koji predstavljaju potrošni dijelovi raketa, odbačeni sateliti i hiljade drugih komada otpada koji kruže u orbiti brzinom od gotovo 30 hiljada kilometara na sat. Mogućnost sudara svakim je danom sve veća zbog novih količina svemirskog otpada, a svaki potencijalni sudar stvaranjem novog otpada još više dovodi u opasnost oko hiljade komercijalnih, civilnih i vojnih satelita koji kruže oko Zemlje. Riječ je o industriji koja je, procjenjuju stručnjaci, prošle godine ostvarila prihod od 168 milijarda dolara. Američka mreža za praćenje svemirskog otpada u svojim je katalozima 2006. evidentirala 9.949 opasna objekta u orbiti, a prije nekoliko mjeseci čak 16.094 objekta koji su u prečniku veći od deset centimetara.

---

Reference: net.hr, slobodnadalmacija.hr