Očekuje se pad UARS satelita na Zemlju

Očekuje se pad UARS satelita na Zemlju

NASA je jučer objavila nove informacije o očekivanom padu UARS satelita (Upper Atmosphere Research Satellite / Satelit za istraživanje gornje atmosfere) na Zemlju, nakon što su novi proračuni pokazali da se on približava brže nego što je bilo očekivano i da se trenutno nalazi na visini od 220 kilometara. Iako su prvi podaci upućivali na pad u zadnjim danima mjeseca, datum je prvo pomjeren za 24. septembar, dok zadnje informacije upućuju na 23 septembar.

Iako je još uvijek nemoguće sa sigurnošću odrediti gdje će tačno satelit pasti, NASA-ini proračuni za sada ukazuju na Zemljinu zapadnu hemisferu, dok će tačno mjesto pada biti moguće odrediti tek 2 sata prije samog udara. Očekuje se da će veliki dio satelita sagoriti prilikom ulaska u atmosferu i da će, od ukupne mase od oko 6.5 tona, na Zemlju pasti ostaci mase oko 530 kilograma, koji će se raštrkati na dužini oko 800 kilometara. Šanse da ostaci nekoga pogode su ostale nepromijenjene i prema NASA-i iznose oko 1:3200.

UARS je lansiran 15. septembra 1991. godine i kružio je na visini od oko 600 kilometara od Zemlje, prikupljajući podatke o količini ozona, temperaturi, brzini vjetrova i količini energije primljene od Sunca. Zvanično je stavljen van funkcije 14. decembra 2005. godine.