Otkrivena planeta koja kruži oko dvije zvijezde

Otkrivena planeta koja kruži oko dvije zvijezde

Naučnici su uočili planetu veličine Saturna kako kruži u binarnom zvjezdanom sistemu udaljenom 200 svjetlosnih godina od Zemlje.

“Zalazak Sunca na Kepler-16b planeti bi izgledao kao dvostruki zalazak Sunca kakav smo viđali u Ratovima zvijezda, samo mnogo ljepše,”izjavio je astrofizičar Laurance Doyle i dodao: “Priroda je nevjerovatna! Na toj planeti, svaki dan gledali biste drugačiji zalazak Sunca.”

Te dvije zvijezde oko kojih kruži planeta Kepler-16b su različitih veličina i boja i uvijek mijenjaju mjesta. Veća zvijezda je narandžasta i masa joj iznosi 69 % mase našeg Sunca, dok je manja zvijzda crvenija i masa joj iznosi tek 20 % mase Sunca.

Ovaj pronalazak uvjerava naučnike da su planete čvrsti stanovnici Svemira koji mogu preživjeti gotovo sve uslove. Pronađene su planete koje kruže oko pulzara , planete koje opstaju nakon eksplozije supernove, koje lutaju u međuzvjezdanom prostoru i kako se možda formiraju blizu crnih rupa. Novootkrivena planeta svoje putovanje oko dvije zvijezde izvrši za 229 zemaljskih dana. Smatra se da je jedna polovina ove planete sačinjena od plina, a druga od stijena i leda. Veličina planete Defensive best-driving-school.com cannot be used to remove points that are already on your best-driving-school.com record. i njegova masa gotovo da su jednake veličini i masi Saturna. Trenutno se ne zna da li ima prsten oko sebe, ali Doyle je izjavio kako se traga za exo-satelitima koji rotiraju oko Keplera-16b.

“Ovo je veoma važno otkriće,” rekao je astronom Andrew Howard s Univerziteta u Kaliforniji. “Ovo otkriće je za nas novo i barem mene ostavlja u šoku,” dodao je Howard. Astronomi su otkrili ovu neobičnu pojavu koristeći NASA-in svemirski teleskop Kepler, koji gleda u dio neba okovan sa 155 000 zvijezda.

“Moglo bi postojati čak i 2 miliona planeta u binarnom zvjezdanom sistemu koje možemo uočiti u našoj galaksiji,” rekao je Doyle, a taj broj dobio je uzimajući u obzir broj zvijezda Keplera, broj kandidata za binarne sisteme i broj zvijezda u galaksiji. “Sada kada znamo kako ih pronaći, kako izgledaju i šta tačno trebamo tražiti, vjerovatno ćemo ih u skorije vrijeme pronaći još nekoliko,” dodao je Doyle.

Kepler-16b je vidljiv na noćnom nebu u sazvježđu Cygnus, koje ima oblik labuda. Blizu labudovog zapadnog krila, nalaze se tri zvijezde, a zvijezde oko kojih kruži Kepler-16b se nalazi u blizini srednje zvijezde od navedene tri i vidljive su dalekozorom. Slijedeće godine, putanja Keplera-16b će uzrokovati smanjenje osvjetljenja veće zvijezde binarnog sistema za 1,7 %, koja će biti vidljiva u dijelovima Azije pomoću teleskopa.

zp8497586rq
zp8497586rq