Pad satelita UARS – nove informacije

Pad satelita UARS – nove informacije

Sve je izglednije da bi 26 dijelova satelita teškog šest tona na Zemlju trebalo pasti  u subotu 24. septembra rano ujutro, no još uvijek se ne zna gdje, javlja NASA.  Solarna aktivnost više nije glavni faktor kretanja satelita pa mu je smanjena i brzina. Ne trebamo brinuti jer komadi satelita neće završiti na teritoriji naše regije. NASA je uvjerena da neće pasti niti na Južnu Ameriku. Iz NASA-e javljaju da postoji mala mogućnost da krhotine padnu na tlo SAD-a, ali takvu mogućnost nemoguće je posve isključiti zbog stalnih promjena u kretanju.

Krhotine UARS-a bi mogle pasti bilo gdje između 57. stepeni sjeverne geografske širine i 57. stepeni južne geografske širine. U tom se prostoru nalazi najveći dio naseljenih područja na planetu.

Velike su šanse i da završi u okeanu, a NASA-ini stručnjaci kažu da je vjerojatnost 1 prema 3,200 da krhotine pogode nekog od sedam milijardi ljudi na Zemlji. Iz NASA-e napominju da nitko nikada nije ozlijeđen od svemirskog smeća, ali, ističu, u ovakvim situacijama uvijek postoji zabrinutost.

Satelit vrijedan 750 miliona dolara lansiran je 1991. godine. Istraživao je gornji dio atmosfere mjereći koncentraciju ozona i drugih hemijskih spojeva, brzinu vjetra, temperature u stratosferi te energiju koju Zemlja prima od Sunca. Isključen je 2005. godine.