Pronađeni snimci planeta u 13 godina starim podacima

Pronađeni snimci planeta u 13 godina starim podacima

U ponovnoj analizi slika snimljenih svemirskim teleskopom Hubble, astronomi su našli vizuelne dokaze postojanja dvije ekstrasolarane planete koje su tada “zaobišli”.

Na slici je prikazan snimak iz 1998. godine (lijevo) i unaprijeđeni snimak (u sredini). Koristeći naprednu tehnologiju izoštravanja i poboljšavanja kvalitete slike, astronomi su sliku poboljšali više od 10 puta i dobili veoma kvalitetan materijal koji će im pomoći u daljem istraživanju. Na slici također možete vidjeti i orbite planeta koje kruže oko zvijezde HR 8799 (desno).

Pronalazak ovih planeta u Hubble-ovoj arhivi daje astronomima priliku da upoređuju tadašnje snimke kretanja planeta s novijima. 4 velike planete kruže oko masivne zvijezde HR 8799 udaljene 130 svjetlosnih godina od Zemlje. U 2007. i 2008. godini otkrivene su 3 planete zahvaljujući Gemini North teleskopu i W.M. Keck zvjezdarnici u Kanadi. Četvrta planeta otkrivena je 2010. godine. 2009. godine, analizom istih ovih snimaka iz 1998. godine, otkrivena je najudaljenija planeta tog sistema. Nove analize snimaka iz 1998. godine, otkrile su 3 nove planete koje kruže oko ranije spomenute zvijezde.

WRITINGNARRATIVEESSAY.COM

Pronalaskom podataka o ovim planetama u ovolikom vremenskom razmaku, moguće je identifikovati njihove orbite. Poznavanje orbita planeta višeplanetnih sistema, ključno je za razumijevanje njihovog ponašanja. Ove tri planete putuju orbitama koje traju otprilike 100, 200 i 400 godina. Ovo za astronome znači da moraju dugo čekati kako bi uspjeli odrediti orbite ovih planeta. Podaci koje su pronašli na starim snimkama Hubble-a su od velike pomoći za ovo istraživanje. “Ovi podaci dali su nam 10 godina istraživanja i bez ovih podataka, morali bismo čekati novih 10 godina kako bismo dobili nove snimke. To je 10 godina besplatne nauke za nas,” izjavio je Remi Soummer, glavni istraživač koji radi na ovom projektu.

Soummer dalje planira da istom tehnikom analizira 400 drugih zvijezda čiji su snimci arhivirani i nada se da će pronaći korisne materijale koje će koristiti u daljim istraživanjima.

zp8497586rq
zp8497586rq