Satelit UARS je pao – nove informacije

Satelit UARS je pao – nove informacije

Na svom twitter nalogu NASA je objavila da je UARS statelit pao. Ostaci satelita su pali u periodu od 11:23PM ET u petak i 1:09AM ET u subotu međutim još uvijek nije tačno utvrđeno gdje.

Prema glasinama koje kruže twitterom UARS je navodno pao u okolini južno od Calgaryja, u zapadnoj Kanadi. Navodi se kako se satelit raspao, te da su krhotine pale na poljanu koja obuhvata oko 800 kvatratnih metara površine. Nije poznato da li se radi o očekivana dva velika komada satelita.

Na teritoriji USA su se već pojavili očevici koji su primjetili krhotine satelita koje padaju, ili barem su mislili da se o tome radi. Prvi slučaj je u San Antonio, Texas-u gdje je fotoreporter uspio snimiti plamteći objekat koji je munjevitom brzinom prošao nebom, a što je smatrao da bi mogao biti ostatak satelita. Drugi slučaj je na Hawaii-ma gdje je svjedok Robert Jeffcoat vidio dva komada za koja je pretpostavio da su ostaci satelita.

Astofizičar sa Harwarda, Jonathan McDowell,  naglasio je da ovo definitivno nije najveći komad svemirskog otpada koji pada na zemlju. "Situacija je neuporediva sa strahom koji je vladao '70tih kada se očekivao pad stanice Skylab teške 70 tona" rekao je McDowell. Dijelovi Skylaba su pali u zapadnim dijelovima Australije 1979.