Voyager sonde otkrile „nevidljivi“ sjaj Mliječnog  puta

Voyager sonde otkrile „nevidljivi“ sjaj Mliječnog puta

Ubrzavajući prema međuzvjezdanom prostoru, NASA – ine sonde su istinski provirile van Sunčevog sistema – i ugledale nešto što nijedan čovjek dosada nije. Pogled sa ruba Sunčevog sistema otkriva dosad neviđeno svjetlo.

Prema novoj studiji, dvije svemirske letjelice su uspjele detektirati određenu vrstu ultraljubičaste svjetlosti iz drugih regija Mliječnog puta što su prethodno bile nevidljive uslijed sunčevog sjaja.

Svjetlo, ultraljubičaste valne dužine poznate kao „Lyman – alpha“ radijacija, se emitira od strane hidrogen atoma prilikom njihovog hlađenja. Ova radijacija je posebno izražena u zvjezdanim „jaslicama“, gdje se formiraju nove zvijezde.

Sa Zemlje su ovi UV signali nevidljivi uslijed Sunčeve radijacije koja je raspršena atomima hidrogena koji putuju kroz svemir – na isti način kao što Zemljina atmosfera, tokom dana, raspršuje Sunčevu svjetlost i time čini zvijezde nevidljivim.

Astronomi već odavno opažaju „Lyman – alpha“ radijaciju koja pristiže iz drugih galaksija. Međutim, kako je ta svjetlost pomjerena „u crveno“ – tj. razvučena na više valne dužine – uslijed ekspanzije svemira, njena radijacija se lahko prepoznaje i razlikuje od sjaja samog Sunčevog sistema.

Svjetlo sa područja u našoj galaksiji u kojoj nastaju zvijezde se ne pomjera „u crveno“, i zbog toga ga je mnogo teže opaziti.

Lansirani u 1997., Voyager 1 i 2 su prešli najudaljenije regije našeg Sunčevog sistema, te se trenutno nalaze na 100-120 puta većoj udaljenosti od Sunca nego što to Zemlja čini.

U toku slijedećih nekoliko godina sonde imaju zadatak stići do samog ruba Sunčevog sistema.

---

nationalgeographic.com