VY Canis Majoris – najveća poznata zvijezda

VY Canis Majoris – najveća poznata zvijezda

Odnos veličine VY CMa prema veličini Suncu

Crveni hiperdiv VY Canis Majoris ili skraćeno VY CMa je najveća do sada poznata zvijezda. Nalazi se u sazviježđu Canis Major, na udaljenosti od 4.900 svjetlosnih godina od Zemlje. Veoma je nestabilna, trenutno je na 'izdisaju' i očekuje se da će u sljedećih 100.000 godina eksplodirati u obliku hipernove (energija eksplozije 100 puta veća od supernove).

Iako je na svom vrhuncu spadala među najtoplije zvijezde O kategorije s površinskom temperaturom od preko 33.000 K (temperatura Sunca je oko 5.800), i isijavala 430.000 puta svjetlije od Sunca, VY CMa je većim dijelom već sagorila i, s temperaturom od oko 3.000 K, sada spada u najčešću skupinu  zvijezda M kategorije, zajedno sa više od ¾ trenutno poznatih zvijezda.

Red veličina tijela Sunčevog sistema

Iako je otkrivena još u 19. vijeku, tek su novija i preciznija mjerenja veličine pokazala koliko je ova zvijezda ustvari ogromna. Poluprečnik joj je procijenjen na približno 1,5 milijardi kilometara što je 2.000 puta veće od poluprečnika Sunca ili preko 9 AU (1 Astronomical Unit = prosječna udaljenost Zemlje od Sunca, oko 149,6 miliona kilometara). Kao primjer za lakše poimanje tog reda veličina, svjetlosti bi bilo potrebno nešto više od jedne desetinke da obiđe Zemlju, manje od 15 sekundi da obiđe oko Sunca, a obilazak oko VY CMa bi joj trebalo više od 8 sati. Drugi primjer bi bio da, ako Zemlju predstavimo lopticom prečnika 1 cm, VY CMa bi bila sfera prečnika 2,3 kilometra.