Zvijezde su vrele, zar ne? Pronađena je jedna koja nije.

Zvijezde su vrele, zar ne? Pronađena je jedna koja nije.

Astronomi su pronašli najhladniju zvijezdu. Njena temperatura je manja od temperature u ljudskom tijelu.

Koristeći podatke sa satelita „Wise“, utvrđena je lokacija smeđeg patuljka Y – klase (ova klasa predstavlja najhladniju kategoriju smeđih patuljastih zvijezda)na udaljenosti od 40 svjetlosnih godina, sa temperaturom od 25 °C.

Drugim riječima, iako zvijezde posmatramo kao jako vrela nebeska tijela, ova zvijezda ima temperaturu manju od one u ljudskom tijelu.

Smeđi patuljci se mogu i nazvati „neuspjele“ zvijezde. Ne posjeduju dovoljno veliku masu potrebnu za pokretanje nuklearnih reakcija neophodnih za isijavanje zvijezde. Naučnici se nadaju boljem razumijevanju nastanka zvijezda kroz proučavanje smeđih patuljaka.

Pronađene su i zvijezde ove vrste relativno blizu našeg Sunčanog sistema. Jedna od njih je udaljena samo 9 svjetlosne godina.

Majkl Kušing (Michael Cushing), jedan od članova tima koji rade na podacima dobivenih sa „Wise“ satelita, tvrdi: „Pronalazak smeđeg patuljka blizu našeg Sunčevog sistema je poput otkrivanje skrivene kuće u vašem kvartu o kojoj ništa niste znali. Uzbuđujuće je znati da imamo susjede koje tek trebamo otkriti. Pomoću ovog satelita možda pronađemo smeđe patuljke na kraćoj udaljenosti od najbliže zvijezde.“

reference: www.earthsky.org