Aerodrom testira virtualnog boarding agenta – Pariz

Aerodrom testira virtualnog boarding agenta – Pariz

Orly zračna luka u Parizu je počela sa eksperimentalnim programom "virtualnog agenta za ukrcavanje". Svoje terminale žele modernizovati avatarima 21. stoljeća koji će se uvijek smijati, neće trebati odmor niti će štrajkovati.

Pilot projekat koji je na Pariškom Orly aerodromu počeo prošlog mjeseca dočekan je sa iznenanjeđenjem i dozom zbunjenosti putnika koji su konstantno pokušavali dotaknuti video prikaz koji ih je pozdravljao i upućivao prema gate-u za ukrcavanje. U principu, virtualni agent jeste video projekcija na siluetu čovjeka formiranu od pleksiglasa. Prethodno su u studiju snimljena tri stvarna agenta u različitim situacijama koji predstavljaju reakcije holograma na različite situacije. Menadžment aerodroma se nada da će ovakav pristup biti prisniji i pogodniji za putnike od klasičnih display-a. Također, hologram ima i određeni stepen odziva na pobudu od strane putnika: detektuje slučaj kada mu se neka osoba približi i daje odgovarajuću rekaciju ( osmijeh i sl), prepoznaje određene ključne riječi i sl.

"Bonjour! I invite you to go to your boarding gate. Paris Airports wishes you a bon voyage," izgovara virtualni agent dok je se ime destinacije prikazuje ispred njega. "Ovakvi boarding agenti su najviše interesantni za djecu koja prilaze i pokušavaju se igrati sa njim. Veoma mali broj ljudi je ovakvo rješenje našao beskorisnim" istakao je Didier Leroy, direktor aerodroma.

U cilju modernizacije Hall 40 boarding gate-a, 2-D hologram je postavljen upravu tu. Hall 40 dnevno opslužuje 30-40 letova. Približno 1 milion putnika prođe kroz ovaj gate godišnje.

Eksperiment će trajati do kraja godine te nakon evaluacije, ukoliko se pokaže produktivnim, eksperiment proširiti i na ostale gate-ove ili možda čak i na Parišku zračnu luku Charles de Gaulle.

---

Referenca: http://www.physorg.com